Става свръх опасно! „Чернобил“ започва да изпуска радиация до 48 часа

Чернобил

След 48 часа охладителните системи в АЕЦ ”Чернобил” ще спрат. Ще има радиационни течове, които ще поставят населението на Европа в опасност. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба след новината за изключването на АЕЦ „Чернобил“ от електрическата система.

Атомната централа е под контрола на руските сили, които превзеха „Чернобил“ няколко дни след началото на инвазията си в Украйна в последните дни на месец февруари. Под контрола на Кремъл е и Запорожката АЕЦ.

Повредена е единствената електрическа мрежа, захранваща АЕЦ Чернобил и всичките й ядрени съоръжения, окупирани от руската армия, обясни Кулеба. Той призова международната общност спешно да поиска от Русия да прекрати огъня и да позволи ремонтните части да възстановят електрозахранването.

„Резервните дизел генератори имат 48-часов капацитет за захранване на Чернобилската АЕЦ. След това охладителните системи на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат, което прави неизбежни радиационни течове. Варварската война на Путин поставя цяла Европа в опасност. Трябва незабавно да го спре!“, заяви Кулеба.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ