Путин ще посегне и на натовска страна. Кремъл атакува слабите звена. Днес най-слабото звено е България

Владимир Путин

В рускоезичната мрежа се появиха коментари, че служителите на ФСБ и пенсионираните военни напускат Крим. Ако е така, значи Путин планира ескалация на войната, при която Крим би бил потенциална цел – такова допускане предполага въвличане на НАТО във военните действия.

Но как, след като НАТО категорично заяви, че не е страна?

Хипотеза 1: Кремъл планира още по-големи зверства в Украйна, при които смята, че Западът не може да остане безучастен.

Хипотеза 2: Кремъл смята да атакува натовска територия.

И при двете хипотези е по-добре НАТО да действа превантивно

Да затвори небето над Украйна – сега. Дори за неспециалистите е ясно, че всеки ден, в който на Путин се оставя пространство да злодейства, ще направи още по-кървава цената на бъдещия мир.

НАТО вече е във война – дори да не иска. Путин я обяви още през 2007 с речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността. През 2008 г. в Грузия показа, че войната е реална, през 2014 г. се надсмя на противника – ОК, стой си кротко, а аз пренареждам света. Сега изпробва дали може да премине всяка допустима граница и НАТО пак да си мирува.

Ако не бъде спрян в Украйна, Путин ще посегне и на натовска страна. И няма да е в Балтика – те направиха нужното, за да се защитят. Кремъл атакува слабите звена. Днес най-слабото звено е България.

Надеждите, че санкциите ще предизвикат бунтове в Русия, които да свалят Путин, не отчитат руската народопсихология. Гладът е надценяван като фактор – мнозинството от руснаците са дотолкова облъчени от имперската идея на Кремъл, че охотно биха гладували, ако насреща получават усещане за величие – медиите на Путин ще им го дават в изобилие. Единствено генералите на Путин могат да сложат сравнително безкръвно точка на безумието, като го отстранят от властта. Но и тази надежда е доста илюзорна.

Илиана Славова, Фактор



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ