ГЕРБ: Само държавата, а не СОС решава съдбата на Паметника на Съветската армия. Трайчо Трайков, Методи Лалов и др. лъжат

274898559_10159778585384836_6643988063739866975_n

Искаме да обърнем внимание на една фалшива новина, която се разпространява днес – че Столичният общински съвет е отказал да вземе решение за съдбата на Паметника на Съветската армия. Колегите, които повдигат темата, отчаяно търсят медийно внимание – господата Трайков, Лалов и други, на които и в момента правим реклама, опровергавайки лъжите им.

Накратко – в далечната 1993 г. СОС е взел решение за премахване на паметника. То никога не е отменяно и е влязло в сила. Това се знае от всички. Те знаят много добре, че този паметник е държавна собственост. Всеки от нас знае, че няма право да се разпорежда с чужда собственост.

Държавата като собственик на паметника може да реши дали да го премахне, премести или да се разпореди по друг начин с него. Преди 11 г. ВАС го е казал черно на бяло с влязло в сила съдебно решение. Това заяви на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Заедно с него бяха депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, зам.-кметът по образование и култура на София Мирослав Боршош и шефът на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева.

„Ние като орган на местно самоуправление не можем да подскачаме по всяко предложение, което противоречи на закона и на влезлите в сила съдебни решения. Има политическа воля и тя е ясно изразена. Никога не е била отменяна. Има юридически път, който трябва да бъде спазен. Няма как Столичната община да каже на вас какво да правите със собственото си жилище. Така държавата трябва да се разпореди със своя имот“, добави Георгиев.

Очаквахме от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков да внесе план за безопасност и за управление на отпадъците – нещо, което собственикът на паметника трябва да предложи, а г-н кмета да развие, за да може да се обезопасят дейностите, свързани с демонтажа. Истината е, че очевидно той не се е справил. Истината е, че те имат коалиционно недоразумение и днес отново виждаме как топката се прехвърля на СОС, каза Малина Едрева.

Тя още през есента на 2020 г. е поискала становище от Министерството на културата, но до ден днешен не е получила отговор. През юни 2021 г. е изпратено напомнително писмо, но отново по него не е получен отговор.

Изпратих входящите номера на тези писма на г-н Лалов и на г-н Трайков да съдействат сега при това правителство да получим становище. Отново няма такова. Не зная на кого прехвърлят горещ картоф, но със сигурност те не се справят с работата си, смята Едрева.

За да спрат всякакви спекулации молбата ми е отттук нататък всякакви въпроси за местенето на паметника да се отправят към четири човека: Кирил Петкор, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. Единствените, които могат да преместят паметника са те и управляващата коалиция, подчерта Мирослав Боршош.

Не може коалиционните партньори на „Демократична България“, а именно същата тази червена, представлявана от бившата БКП да търсят сметка на СОС защо паметника още не е премахнат. Да си питат коалиционните партньори, да си питат премиера, а и да попитат за становище президента Румен Радев, който щеше да ходи на парад на руската армия на Червения площад. Г-н Радев обича да взема становища по всякакви въпроси. „Демократична България“ коленичи пред него, клечаха пред президентството. Сега да го попитат за становище. Не може коалиционните партньори на същата тази червена армия да питат нас защо паметникът не е премахнат? От всичко личи, че въпросният казус зависи от правителството, заяви Даниел Митов.

Той добави, че когато държавата вземе решение за премахване на паметника, общината ще съдейства.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ