Внимание! Мамят бежанци с оферти за бързо БГ гражданство, десетки ужилени от схемата

бежанци

Измамници прибират пари от бежанци от войната в Украйна с български произход, обещавайки им експресно уреждане на гражданство или документ за постоянно пребиваване. За това алармираха пред „Марица“ пловдивчани, които са подслонили ужилени от новата схема.

Измамниците са се включили в различни групи в социалните мрежи, които предлагат помощ за бежанците. Те следят потока от информация, различните публикации, в които нуждаещи се искат някой да им помогне юридически с уреждането на пребиваването в страната ни.

Свързват се с конкретен бежанец, изразяват съчувствие и предлагат съдействие, но срещу заплащане. От Адвокатската колегия в Пловдив реагираха на измамната схема с призив към дошлите под тепетата украинци да ползват предлаганата безплатна правна помощ.

„Да не се доверяват на подобни предложения, а да търсят полицията и юристи. Има списък с адвокати, които предлагат безплатна правна помощ. Той е подаден към Областната управа. Отделно от това започва работа и регионален център за консултации и правна защита на бежанците от Украйна, в който ще има дежурни адвокати при нужда. Той се намира на бул. „Шести септември“ №152“, каза пред „Марица“ адв. Росица Драгинова.

Бягащите от войната трябва да знаят, че за пребиваване в страната е достатъчно само да имат статут на бежанец. Предлаганите им „облаги“ срещу заплащане няма как да се случат, тъй като за постоянно пребиваване и за сдобиване с българско гражданство са нужни документи от Украйна, които в момента, така или иначе, няма кой да издаде, обясняват юристите.

От Областната дирекция на МВР заявиха, че засега не са получавали сигнали за подобен тип измама и злоупотреби. Оттам напомниха, че гражданите на Украйна могат да пребивават в България до 90 дни, без да е необходимо някакво разрешение или документ от властите.

Физическото или юридическото лице, което им предоставя подслон, в срок до 3 дни писмено трябва да уведоми службата за административен контрол на чужденците или близкото Районно управление.

Украинските граждани от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване у нас, в случай че имат сключен трудов договор с български работодател за срок, по-голям от 6 месеца.

Бежанците от Украйна, които желаят да получат статут на бежанец или хуманитарен статут, трябва да посетят сектор „Миграция“. След предоставяне на международна закрила те могат и да започнат работа у нас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ