Шок в България! Деца се пребиват от яд и ревност заради социалните мрежи

Побой

Деца се пребиват от яд и ревност, а после качват клипове с униженията в социалните мрежи. Целта им е да трупат колкото се може повече лайкове.

Официално се работи по десет случая на агресия между хлапета, казали от МВР пред „Телеграф“, но неофициално инспектори от Детска педагогическа стая разкриха, че броят им е пет пъти повече.

„Близо 90% от насилието между непълнолетни се решава извън полицията. Част от семействата се съдят по граждански път. Законът у нас е доста либерален и остарял за такова престъпление.

Затова и в почти всички случаи децата агресори остават ненаказани. Другият проблем е, че на практика децата не могат да носят наказателна отговорност“, споделиха детски психолози.

Последният случай на жесток побой се разигра преди няколко дни в парка на Сливница. Няколко момичета буквално смляха по-малка девойка заради момче. След това качиха всичко в Инстаграм и дори заплашваха майката на жертвата си, че ще я заколят. Преди това пък в столичен мол огромна група хлапета се гаври с тийнейджърка и дори излъчваха на живо в социалните мрежи.

„Момчетата са по-агресивни от момичетата. Те нападат основно по две причини – ревност заради гаджета, ако някой ги доближи или покани на кафе, и за пари и надмощие. Докато при девойките причините са най-често яд, че са отхвърлени, и за да трупат лайкове“, обясниха инспектори от Детска педагогическа стая.

По думите им децата, които търсят мъст и раздават крошета, винаги нападат в групи от най-малко трима-четирима, а нароченият е сам. Освен това водят и зяпачи, които снимат гаврите и ги излъчват. Според психолози девойките се съсредоточавали най-вече върху косите и лицата на жертвите. Там нанасяли ударите.

Момчетата пък се правели на каратисти и използвали повече ритници. Интересното според психолози е, че се целили основно в корема и гръдния кош, тъй като смятали, че центърът на тялото е най-уязвимата точка в човешкия организъм. Така смятали, че подчиняват жертвата си.

В ДПС са регистрирани и няколко брутални случаи на побои, нанесени от деца с мотив – омраза на расова основа. Жертвите са чужденци или роми, които непълнолетните използвали за боксови круши, тъй като им било ясно, че няма да се оплачат в полицията. Все по-често има и случаи на изненадващи нападения, разказаха криминалисти.

Така например преди няколко месеца в един от най-големите молове в София момчета, които тренират бойни изкуства, пребили човек и избягали. След няколко часа обаче били арестувани. Обясненията им сочели, че практикуват уменията си на непознати.

Наказанията, предвидени за непълнолетни в Наказателния кодекс, предвиждат, че те могат да получават единствено възпитателни мерки, освен в случаите на убийство или нанасяне на тежка телесна повреда.

Най-разпространеното наказание е водене на отчет в ДПС, което означава веднъж на седмица или на месец да се подписват при инспектора.

След това информация се изпраща към съответната община, към която се води детето по постоянен адрес и случаят му се обсъжда на комисия. Там мерките обаче са никакви, стана ясно и след случая от Бобошево, при който група хулигани биха момченце с камшик пред очите на десетки хлапета за назидание.

Кикбоксьори помляха непознат в мол

Две момчета, тренирали кикбокс, бяха заловени, след като буквално помляха непознат мъж в мол в София. Случаят е отпреди няколко месеца, но не му е дадена гласност, тъй като извършителите са непълнолетни.

Все още тече и разследването срещу тях, а случаят се наблюдава от Софийската районна прокуратура. Те се разхождали в мола и забелязали човек, който оглежда стоки в един от магазините. Без никаква причина, без никакво предупреждение му се нахвърлили и започнали да нанасят удари.

След това избягали, но били хванати. Има още няколко случая на ултраси, които търсели мургави жертви по улиците и ги нападали дори без да им обяснят защо.

В деня, когато навършили 18 г.: Поркани ултраси потрошиха французи

Четирима пияни ултраси пребиха група французи и българка на пъпа на София преди няколко седмици. Дръзкото посегателство се разиграло през нощта на бул. „Васил Левски“ срещу математическата гимназия.

По улицата вървели солидно почерпените ултраси. В хода на разследването се установило, че преди това те празнували пълнолетието на един от приятелите си в кръчма в района. Изпили дори наличното вино, след което тръгнали да се прибират.

По булеварда обаче засекли група французи и българка, която им превеждала. Момчетата директно започнали да я псуват и да й крещят: „С тея ли ще спиш за пари“ и започнали боя. Един от французите след нападението бил със спукана глава и шефове, които му правили в „Пирогов“. Незабавно криминалистите от 5-о РПУ започнали работа и арестували агресивните ултраси. Делото срещу тях все още не е започнало.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ