Кръчмите биха болниците по заплати: Сервитьори и готвачи изкарват повече от лекари

03-secrets-doctors-wont-tell-doc-1280x853

Кръчмите биха болниците по заплати. От началото на годината барове и заведения са пуснали десетки обяви за набиране на сервитьори и бармани, а след падането на зеления сертификат броят им се е удвоил.
Възнагражденията, които предлагат, в много от случаите надхвърлят тези за медицински специалисти в лечебните заведения. Както „Телеграф“ писа, преди дни болница обяви, че търси лекар специалист за работа в отделение по детска сърдечна реанимация. За педиатър или анестезиолог се предлага брутна заплата 1400-1500 лв., а за лекар без специалност – 1000 лв. Обявата е от Националната кардиологична болница и предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. Проверка на Телеграф обаче показа, че това съвсем не е единствената такава оферта.

В един от най-големите сайтове за обяви за работа са публикувани много подобни предложения. Така например многопрофилната болница в Златоград търси да назначи лекар с две специалности – „Вътрешни болести“ и „Кардиология“, като в замяна предлага заплата от 1800 до 2000 лв. бруто и безплатна квартира. Същата е офертата на лечебното заведение и за началник на Отделението по детски болести, който също трябва да има придобита специалност. 2 бона предлага и болница в Поморие на лекар невролог. В Пловдив търсят лекар-офталмолог, като са готови да му плащат 1200 лв. Хоспис пък е пуснал обява за лекар със специалност, като заложеното възнаграждение е от 1600 до 1800 лв. бруто. Медицински центрове предлагат между хиляда и две хиляди лева за дежурен лекар в кабинет с дневни и нощни смени.

Заплащането на част от медицинските кадри, които се търсят в лечебните заведения е равно на повечето обяви за бармани и сервитьори. Някои от заведенията обаче дори надминават болниците. Така например столичен бар предлага от 2 до 3 хиляди лв. нето на бармани за работа на смени с осигурено хранене. Друго заведение в София пък предлага 3 бона брутна заплата за сервитьори с работно време 2 на 2. Заплащането е твърдо плюс процент и бакшиш. Заведение с кухня търси сервитьори и помощник-сервитьори за работа на смени срещу 2000 до 3500 лв. бруто, а италиански ресторант излиза с оферта за заплата между 3000 и 4000 лв. Около 2 бона чисто изкарват бармани и сервитьори по морето, а с бакшишите и процента те често заработват по над три хиляди лева.

Повече от лекарите изкарват и готвачите в заведенията. Ресторант в Самоков предлага 3000 лв. нето, а в Слънчев бряг от 3 до 4 бона бруто. Заведение в София пък търси готвач за бургери и стекове срещу 3200 лв. От 2500 до над 3500 лв. вървят възнагражденията на шефове в топла кухня, а по ресторантите в луксозните хотели заплатите достигат до около 4500 лв. бруто. В студена кухня пък готвачите взимат средно между 1800 и 2800 лева. Между 2500 до 5000 лв. се движат възнагражденията и на консултантите и брокерите на недвижими имоти.

Лечебните заведения: Ще изпаднем в тежка безизходица
Лечебните заведения вече няколко пъти призовават държавата за помощ. Заради пандемията, намаления планов прием, инфлацията в цените на електроенергията и лекарствата те са изпаднали в тежко положение. В отворено писмо до институциите от Българската болнична асоциация, Асоциацията на университетските болници в България, Сдружението на общинските болници и Националните сдружения на частните и областните многопрофилни болници заявяват, че е налице остра необходимост от навременно увеличение на цените на клиничните пътеки. Сдруженията подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение с 25% средно, като уточняват, че това е абсолютният минимум. „Ясно и категорично заявяваме, че ще изпаднем в тежка безизходица, ако няма актуализация в цените на клиничните пътеки“, посочват ресорните асоциации. Според тях болничният сектор има незабавна нужда от увеличаване на финансирането, за да може да покрие преките си разходи, да обезпечи заплатите на персонала и да осигури качество на предлаганата услуга за пациентите.

БЛС преговаря за увеличения
На фона на ниските заплати в здравния сектор все повече се задълбочава и дефицитът на кадри. От Българския лекарски съюз настояват за увеличение във финансирането на редица структури. В преговорите за анекс към Националния рамков договор за 2022 г. от съсловната организация са предложили промени в трите медицински дейности – първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) и болнична медицинска помощ (БМП).

В интервю председателят на БЛС д-р Иван Маджаров предупреди, че сме на прага на катастрофа заради недостига на лекари и специалисти по здравни грижи. Ето защо лекарският съюз настоява за ръст от 30% на цените в ПИМП и 31% на цените в СИМП. „Повече от ясно е, че единственият начин да задържим нашите кадри тук е, като им предложим по-добри условия. Още сега да се чуе сред всички колеги, които тази есен ще завършат, че заплащането в България драстично започва да се променя, особено в ПИМП и СИМП, където необходимостта е най-голяма“, категоричен е д-р Маджаров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ