Гърми скандал! Петков изригна с тежка закана към руския посланик у нас

payimage-519873

Когато целият Европейски съюз говори в един глас, шансът да намалим цената на газа е много голям. Това заяви след края на заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

Той подчерта, че повишаването на цените у нас се дължи на високите цени на горивата и на газа на световните пазари, тоест става дума за инфлация, която ни залива отвън. Затова правителството е разработило конкретни мерки, които ще се обсъдят с европейските партньори.

„Ще предложим и намаляване на акциза на бензина. Това също трябва да стане едновременно с всички страни. Ако това се приеме, би трябвало да имаме значително намаление на цените на горивата.

Ще предложим и всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени до 90% преди следващия зимен сезон. Време е България да поведе в лидерството по тази дискусия, защото проблемът е общ и решението трябва да е общо“, заяви той.

„Днес удължихме помощите и за април. Те включват цената на тока за бизнесите, цената на газа. Качваме горния таван от 250 на 300 лв. По този начин 730 млн. ще вкараме допълнителни в тази програма, за да може бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок“, съобщи още премиерът.

„Беше дискутирано на заседание – ще има дипломатически отговор към изявленията на руския посланик Елеонора Митрофанова. Не е приемливо чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, каза още Петков, без да съобщава повече детайли.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ