Измамни схеми надуват сметките за телефон! Десетки ужилени, уловките са в социалните мрежи

Телефон

Пловдивчани алармираха за измамни схеми с ​есемеси и измислени награди. Капаните са два, а ужилените вече са много, разказаха пред „Марица“ потърпевши. Арена на едната измама са социалните мрежи.

Там злонамерени потребители са създали фалшив акаунт на популярното радио „Енерджи“. Пускат публикация, в която се обявява игра за награда, като съответно желаещите да участват в надпреварата трябва да отговорят с коментар. Схемата е следната: няколко дни след поста всеки потребител, който е коментирал, получава лично съобщение във Фейсбук. То гласи, че е печеливш в томбола сред участвалите. За да получи наградата обаче, трябва да изпрати есемес с личните си данни и адрес за доставка. Уловката е, че стойността на есемеса е 6 лв. По информация на „Марица“, редица пловдивчани, които са фенове на радиото, са се подвели, а сметката за телефона им е набъбнала. Тъй като схемата се разраства, от самото радио обявиха във Фейсбук, че става въпрос за измама и че всички актуални игри са обявени на официалния сайт, и то с пълни правила.

Втората измама се извършва по мейла от името на „Булсатком“. Потребители получават съобщение на електронните си пощи, че са печеливши в томбола, проведена специално за клиенти на фирмата. В мейла е посочено, че за да се получи наградата, трябва да се кликне на даден по-долу линк и да се попълнят коректно данни за доставка. Тук обаче става въпрос за фишинг измама. Кликвайки, „печелившият“ вече осигурява лесен достъп на хакери и измамници до всички файлове на компютъра, телефона или лаптопа си. Това пък може да доведе до изпразване на банкова сметка, кражба на пароли и т.н. От „Булсатком“ също излязоха с предупредително съобщение, че става въпрос за измама.

На практика моделът е един и същ, но се сменят компаниите, с чиито имена се злоупотребява, коментират специалисти. И съветват хората да бъдат много внимателни с всякакви изкушаващи оферти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ