Кошмарни последици: К-19 роди нова болест в страната ни

Пациенти в болница

Взрив на хронична бъбречна недостатъчност не само в България, но и в световен мащаб отчитат специалистите. До голяма степен това се дължи на пандемията от коронавирус – много хора спряха да си правят профилактични изследвания от страх да не се заразят. Така, без да са имали симптоми, се оказват изведнъж с напреднала бъбречна болест, пише БЛИЦ.

Ковид пандемията стана причина и за появяването на ново заболяване COVAN – ковид асоциирана нефропатия. Това е състояние, което се дължи пряко на въздействието на вируса върху структури на бъбрека.

„COVAN би могла да се прояви както без клинични и осезаеми за пациента симптоми, така и с разгърнат нефритен синдром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане дори до стадий, налагащ провеждане на хемодиализа“, обяснява доц. д-р Васил Василев, началник на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където до края на март се правят безплатни профилактични прегледи за бъбречни заболявания.

Натрупаните до този момент данни показват, че COVAN има сходни черти с вече добре известни на нефрологията състояния, каквито са например хепатит-асоциираните гломерулонефрити. Те могат в крайна сметка да доведат до бъбречна недостатъчност.

Данните показват, че повече от 30% от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, развиват бъбречно увреждане, а повече от 50% от тези в интензивно отделение с бъбречно увреждане може да се нуждаят от диализа. Отначало се смяташе, че от тези тежки усложнения са застрашени пациентите, които са били в болница и с тежко протичане на вируса. Сега се знае, че т.нар. постковид синдром атакува бъбреците и на хора, които са преминали леко през коронавирусната инфекция. Те също развиват заболявания, които могат да доведат до необходимостта от диализа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ