Сензационен удар: Разбиха канал за трафик на марихуана към Турция, има арестувани (СНИМКИ)

полиция арест

При спецакция в Бургас полицията разби канал за трафик на марихуана от България към Турция. Наркотици, както и голяма сума пари в брой са открити в автомобил. Трима души са арестувани, а на двама от тях са повдигнати обвинения.

„На 26-27 март беше проведена спецакция на територията на град Бургас. В хода й бе извършена проверка на лек автомобил с бургаска регистрация. Водачът е на 44 години от морския град. При проверка в тайник в задната част на колата са открити 6,5 кг марихуана“, заяви на брифинг директорът на ОД МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

По думите му дрогата е била разпределена в 13 пакета. „Паралелно с това е бил задържан и организаторът. Той е от Бургас и е на 54 години. Има и още един арестуван. У него е установена голяма сума пари – 308 950 евро в купюри от 50, 100 и 200 евро, 20 300 долара в различни купюри и 5000 лева в купюри от по 100 лева”.

Наркотикът бил предназначен за износ в Турция. „Причина за това е по-високата цена на дрогата там. У нас килограм марихуана струва около 5000 лева, а в Турция – между 10 000 и 15 000 евро. Именно това е и мотивът за престъплението”, посочи комисар Калоянов.

Той уточни, че едното от задържаните лица няма присъди у нас. По предварителни данни, за които се очаква потвърждение от чуждите власти, той е лежал в затвор в чужбина за наркотици. Подбудителят на престъплението преди 17 години има криминална проява по отношение на акцизни стоки. А третият далеч в миналото има криминална проява по хулигански подбуди.

„По настоящия случай има образувани две досъдебни производства. По едното има повдигнати обвинения, по другото това ще се случи, надявам се днес, в по-късните часове“, заяви от своя страна окръжният прокурор Георги Чинев.

Едно от лицата е с повдигнато обвинение за подбуждане на опит за контрабанда. Грозят го 10-15 години затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Обвинението срещу другото лице е за опит за контрабанда и държане на наркотични вещества с цел разпространение. Грозят го от 3 до 12 години и глоба от 10 до 50 000 лева.

„На задържаните е постановено задържане до 72 часа. Ще се внесе в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража“, уточни прокурорът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ