Моряците от “Царевна“ разкриха: От Външно бълваха „общи приказки“! Молехме се да останем живи

моряци

„Всяка сутрин се молехме да останем живи и да не падне някой снаряд“, разказаха Рали Димов, Радослав Стоянов и Живомир Митев, трима от спасените български моряци от кораба „Царевна“ пред maritime.bg.

Те разказаха за преживяното – от акостирането на търговския съд на 21 февруари до решението сами да напуснат и да тръгнат, да ги закарат до Донецк, оттам до Ростов на Дон и Сочи, откъдето се прибраха във Варна.

„Първите дни бяха спокойни и ние не се притеснявахме. Вярвахме, че сме на сигурно място. Към края на март за първи път удариха кораба и няколко дни по-късно започнаха изключително интензивни военни действия в района на пристанището. Те продължиха близо две седмици. Стреляше се почти през всяко време на денонощието”, разказва вторият механик Рали Димов.

Накрая останали единственият екипаж на търговски кораб.

„Стоим и чакаме, в един момент видяхме как двете страни спряха да стрелят. 26 човека от един кораб слязоха с куфарите, минаха покрай нас и тогава разбрахме, че сме останали последният екипаж на пристанището, всички други са се евакуирали. И тогава ни прекипя. Напрежението ескалира неимоверно много, вътре, в екипажа. Започнахме да искаме от капитана да говори с Външно, да ги уведоми, дали ние сме останали последните“, разказват моряците. Отговорили им с „общи приказки“. Комуникацията от страна на нашето Външно министерство се поддържала през сателитния телефон само с капитана.

„Един наш колега сутринта слиза, отива при тях, върна се след три часа, каза, че осигуряват час и половина, събрахме багажа, прекръстихме се и тръгнахме“, разказва Рали Димов, а колегите му допълват: „С белите знамена“.

Стигат до руските военни. „Дадоха ни храна и вода, Извозиха ни до първия пост в покрайнините на Мариупол… след това ни извозиха с охрана към Донецк”, посочва един от моряците.

„Много е трогателно като видиш хора на първа линия на боя и се опитват да ни успокоят и да ти кажат „Момчета на сигурно сте. Ще се грижим за вас”, казва Димов. През целия път българските моряци били с добре въоръжена руска охрана, разказват те.

Преди да се стигне до успешна евакуация, имало и 2 неуспешни опита, разказва пред NOVA собственикът на фирмата, наела екипажа. В единия от случаите на моряците било предложено да се евакуират по суша през Украйна.

„Те писмено отказаха всички до един. Само един човек каза – аз ще тръгна”, заяви Николай Стефанов – управител на фирмата, наела екипажа на „Царевна”.

А защо не се е случило – моряците имат обяснение. „Много се стреляше по кораба. И нямаше как да се мине от там”, казва Радослав Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ