Страх обхвана българското население! Kупуват спешно БТР-и за армията без обществена поръчка

Image_11423152_302_0

Със 150 бронирани бойни машини със задвижване 8 по 8 може да се сдобие Българската армия.

Значително ускоряване на покупката става възможно с одобрения в сряда от правителството меморандум между България и Финландия, пише 24 часа.

Допълнително у нас може да започне и производство на бронирани машини със задвижване 6 по 6.

Меморандумът е основа за водене на по-нататъшни преговори и според него България и Финландия ще разширяват съществуващото сътрудничество в областта на конвенционалните отбранителни технологии с цел укрепване и подобряване на техните отбранителни способности.

Други разписани цели в документа са постигане на по-добро използване на съществуващите ресурси и подкрепа на техните отбранителни технологии и индустриални бази; насърчаване на съвместните изследвания, разработки, възлагане на обществени поръчки и други въпроси, които могат да бъдат договорени от участниците, обявиха от правителствената пресслужба.

Подписването на такова споразумение е било поискано от правителството в Хелзинки, след като в края на третия кабинет на Бойко Борисов пропадна търгът за закупуване на нови бронирани бойни машини за пехотата. Единият участник в конкурса бе финландската компания “Патриа” , вторият – базираният в Швейцария международен консорциум “Дженерал Дайнамикс”.

Търгът пропадна заради прекалено високи цени – те надвишаваха с много отпуснатите от парламента 1,5 млрд. лв. Тогавашният военен министър Красимир Каракачанов започна да планира как поръчката ще бъде възложена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере партньори за производството на бронираните бойни машини.

Подобна схема бе използвана за ремонта и модернизацията от ТЕРЕМ на 44 танка Т-72 “Хан Крум” в Търговище. Но за доставчик на оръжейните системи бе наета израелската оръжейна компания “Елбит”, която си партнираше и с “Патриа” в проекта за бойните машини.

Финландският меморандум дава възможност именно за такъв трансфер на отбранителни технологии между ТЕРЕМ и “Патриа 1” надяват се в Министерството на отбраната.

Инициативата е на Финландия и споразумението е било подготвено много бързо от нейното правителство. След това обаче близо 2 години готовият текст се е оказал блокиран в българското отбранително ведомство и е бил задвижен едва сега от новия министър на отбраната Драгомир Заков.

Бърза сделка за новите бронирани бойни машини именно през инхаус и договор на ТЕРЕМ с чужда фирма подготвяше в краткия си престой като министър на отбраната и Стефан Янев.

Инхаус процедурите бяха широко практикувани от третото правителство на Бойко Борисов, именно това е в основата на сегашното напрежение около пътните фирми. При служебните кабинети с премиер Стефан Янев през миналата година те бяха спрени. Тогава се направиха разкрития за милиарди, давани ин хаус през “Автомагистрали” на подизпълнители. А вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че голяма част от тези пари са теглени в брой от кухи фирми. Инхаус процедурите не се харесват и от сегашното правителство на Кирил Петков. В същото време обаче практиката на военните показва, че винаги цените, които постигат при търгове, са доста завишени до голяма степен и заради вкараните в техническите документи ненужно високи изисквания към търсеното ново въоръжение. А през инхауса сделката може да бъде разбита на по-малки слотове и да се избегне тромавата процедура за одобрение от парламента – веднъж за предварителния конкурс и втори път за сключения договор.

МО планира да поиска и промени в законовите правила за военни сделки

В момента за всяка над 50 млн. лв. е нужно военните да искат съгласието на правителството, а за такава над 100 млн. лв. – и санкция на депутатите.

За бързо изпълнение на проекта за покупка на нови бойни машини настоява и президентът Румен Радев. В момента Сухопътни войски ползват БТР-60, който е съветска машина от края на 60-те години на миналия век. Българските БТР-и обаче са модернизирани.

Засега в бюджета не се предвиждат пари за тази сделка.

Меморандумът с Финландия дава възможност и България да се включи в общо производство на бойни машини със задвижване 6 по 6. Такова вече се предвижда между скандинавската страна и Латвия. Това стана именно през подписването на съвместна програма за разработване на машините, чиито текстове са почти идентични с българското споразумение с Хелзинки. Допълнителна полза от сътрудничеството с Финландия щяла да бъде и придобиването на опит по едновременна експлоатация на западни и съветски образци оръжия и техника.

Общо 90 сделки за модернизация

на армията планират военните до 2032 г., става ясно още от отговорите на министерството до “24 часа”. Така щели да бъдат придобити 38 способности за армията според предвижданията в стратегическия преглед на отбраната, обясняват още от МО. Не посочват каква е прогнозната стойност на тези 90 сделки, но в интервю за “24 часа” от 2020 г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов прогнозира, че за пълна модернизация на армията ще са нужни поне 30 млрд. лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ