Тома Биков: Петков да отложи безумната си визита в Киев! Този абсурд ще се превърне в европейски

тома биков

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Тома Биков анализира пред ПИК безумната идея на премиера Кирил Петков да се дарява по една заплата за Украйна, както и втория план на Корнелия Нинова и компания, които опровергават факти, като твърдят, че не изнасяме оръжие за Киев.

Биков коментира още предстоящото предателство на министър-председателя по темата „Македония“ в контекста на визитата на комисаря по разширяването Оливер Вархей в София, както и отиваме ли към избори, след като за това пред изселниците в Чорлу заговори и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

– Г-н Биков, последната идиотия на премиера Кирил Петков с посланието му да даряваме по една заплата за войната в Украйна, с подмяната на първоначално обявената набирателна сметка, не прелива ли чашата на общественото търпение?

– Аз мисля, че ако не беше срамно, щеше да е смешно. Първо, моето мнение е, че тази визита в Киев, която ще породи още по-големи абсурди, би трябвало да бъде отложена още днес. За уреждане на сметки този абсурд засега се разиграва на наш терен. Но отидат ли в Киев, целият абсурд ще се превърне в европейски. Това, което се случва, е, че от няколко седмици насам, като се започне от посещението в РС Македония и се стигне до намеренията за посещение в Киев, където да се проведе коалиционен съвет, излиза извън всякакви правила и нормалност в политиката.

– Лицемерна, безогледна и за личен пиар ли е позицията на вицепремиера г-жа Корнелия Нинова, като казва, че не изнасяме оръжие за Украйна, след като дори държавните фирми от ВПК отчитат главоломно завишаване на печалбите от последните месеци със санкцията на междуведомствената комисия? Дали и затова не беше сменен шефът на „Кинтекс“?

– Направи ми впечатление, че вече освободеният директор на „Кинтекс“ каза, че през последните месеци има свръхпечалби и не може да разбере защо го уволняват. Освен това вече става публична тайна, че по един или друг начин български оръжия се изнасят за Украйна. Извън лицемерното, извън моралните категории и оценки, които могат да се дадат, бих обърнал внимание на нещо емблематично. Ние в момента изнасяме оръжие за Украйна, но по никакъв начин не инкасираме някакви външно-политически ползи за страната. Защото го правим тайно, на ръба на някаква контрабанда, вместо, ако ще изнасяме оръжие, да кажем, че изнасяме оръжие, подпомагаме Украйна и след края на войната да имаме по-добри позиции и в Европа, и в НАТО. Това ще ни даде основание да поискаме компенсации, а и да участваме в плановете за възстановяване на Украйна.

– Мислите ли, че тези свръхпечалби от износа на оръжие влизат в бюджета на икономически изнемогващата България?

– Това, което се вижда, е, че предприятията – една част държавни, други – частни, инкасират печалби.

– Присъствието в България на комисаря по разширяването Оливер Вархей пореден знак ли е за предстоящото предателство, което ще извърши Кирил Петков по отношение на Македония?

– Моята прогноза, за съжаление, не е оптимистична. – Затова и свързвам нашите отношения с Македония с позицията ни за Украйна. Защото сегашната ни позиция за Украйна отслабва позициите на България в ЕС. А тези позиции в момента са ни много необходими, за да удържим на натиска, който се осъществява по отношение на Македония. И виждате, че и представителите на ЕС обвързват преговорите на Македония с Брюксел с войната в Украйна.

Действително тези две теми са обвързани. Ние и по двете теми сме на път да капитулираме, и то по най-лошия за нас начин. Не може да отслабваме позициите си, като заемаме някакъв неутралитет по отношение на Украйна, и на следващия ден да отидем в Европа и да кажем, ама ние не искаме да пуснем Македония. Според мен изначално ние трябваше да изберем само едната тема. Като за нас като нация, разбира се, по-важната тема е „Македония“, защото там има и българи.

Трябваше още в началото да заявим, че сме на страната на Европейския съюз, ние сме членове на този съюз, и в същото време да имаме адекватна политика по отношение на Македония. Откакто е на власт това правителство, имаме генерално неадекватна позиция по отношение на РС Македония. Така е, като започнете още от посещението на Кирил Петков при избирането му за министър-председател, от което не произлезе нищо практическо, и приключите с това странно посещение в Битоля. Там се случи огромен скандал. Тук дори ще изключа атаките на Пендаровски и на останалите политици от Македония, защото аз дори намирам известно основание в тях.

Първо, Кирил Петков заедно с външния си министър и с народни представители, сред които и председателят на най-голямата парламентарна група на „Продължаваме промяната“, отиде в Македония, без да се срещне нито с министър председател, нито с президент, нито с председател на парламента. Мотивацията му да отиде в Македония отново беше да решава коалиционните въпроси и да покаже, че с Теодора Генчовска водят единна политика. Това за българския контекст може би има някаква логика, но за македонския контекст това наистина изглежда като провокация.

Ще сравня тази визита с посещението на Кирил Петков в Турция. На срещата Ердоган беше придружен от вицепрезидента си, от шефа на службите си и от един от знаковите си депутати, докато Кирил Петков беше придружен от три свои съветнички, които нямат никакъв статут. А в Македония отиде с цялата държава, без изобщо да се срещне с представител на македонските власти. Беше скандал. Това означава, че Кирил Петков изобщо няма представа за какво става въпрос, а такава представа нямат и хората около него. Със всяко свое действие, включително и със сегашните си намерения да ходи в Киев, да подпомага с една заплата украинската държава, води до пълна деградация на българския образ навън, отслабване на позициите. И ако той продължи да бъде министър-председател, до седмица-две България няма да има никакъв авторитет по света.

– В крайна сметка разнобоят, разноговоренето и интригите в коалицията говорят ли за избори, прав ли е в обръщението си към изселниците в Чорлу лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да са в готовност от май?

– Изборите в сегашната ситуация са със сигурност нещо лошо. По-лошото обаче е това, което виждаме. Защото ако това правителство продължи да управлява страната при пълната си неадекватност и некомпетентност, това ще бъде по-лошо, отколкото да отидем на избори. Аз не виждам никакво основание и в четирите политически сили, които са в управлението, да продължат да стоят в него. Защото нито една от тях не може да дефинира в момента някаква различна цел от т.нар. борба с корупцията, която на всичкото отгоре не виждам да върви чак толкова усилено. Напротив, виждаме например скандала с батериите в Плана за възстановяване и подписването на един лобистки меморандум с офшорна компания, която трябва да достави тези батерии, които са на стойност един милиард.

– Ако изборите са нещо лошо, това открехва ли хипотезата за възможен втори кабинет на същата управленска коалиция?

– Не виждам възможности тази коалиция в този формат да продължи дълго време, защото там по най-важните теми има тежки разломи между различните съставни партии – по отношение на Украйна са червените линии на ДБ и БСП. По отношение на Македония са червените линии на ,,Продължаваме промяната“, като очевидно Кирил Петков е обещал, поел е ангажимент зад гърба на останалите и сега ще трябва да го изпълнят. Ако не го изпълнят, ще падне правителството, ако го ИЗПЪЛНЯТ пак ще падне правителсТВОТО. Затова – Карадайъ в това отношение е прав.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ