Голям резил! Полицай на годината спипан в Пловдив да трие глоби от КАТ

пътна полиция

И пловдивска връзка изскочи от аферата в ГД „Национална полиция“, за която беше съобщено вчера. Тогава стана ясно, че са установени над 20 служители на реда, които са триели незаконно данни за глоби, наложени от КАТ, като с това са нанесли сериозни щети на бюджета.

Оказа се, че за подобно нарушение е разследван и униформен от Пловдив. При това не кой да е, а служител, обявен през 2018 г. за Полицай на годината в национален мащаб.

По непотвърдена официално информация, става въпрос за инспектор Стойчо Яковски. Той е бил хванат да бърка в системата в началото на тази година. Тогава Яковски работеше като отговорник на група ,,Видеоконтрол“ към ОДМВР-Пловдив. Компютрите му са били иззети от следователи на дирекция „Вътрешна сигурност“ и е започнало разследване, научи „Марица“. Според данните, той е бъркал в системата за глоби на КАТ и е заличавал санкциите на свои приятели, познати и бизнесмени. Зачистени са били и данните от глоби за пътни нарушения на десетина фирмени коли.

За вход в системата „Административно-наказателна дейност“, модул „Електронни фишове за превишена скорост“, служителят използвал чужди пароли за достъп. Негови колеги обаче разбрали какви ги върши и алармирали ,,Вътрешна сигурност“.

При обиска са били иззети 2 компютъра, на които е работил полицаят. При прегледа им изскочили доказателства, че той е изтривал наложени санкции за превишена скорост. Твърди се, че пред разследващите полицаят е заявил, че е бъркал в системата с глобите със знанието на бивш високопоставен служител в пловдивската дирекция на полицията.

За да не се раздуха случаят, инспектор Стойчо Яковски тихомълком е бил преместен от група „Видеоконтрол“ на работа в Шесто районно управление на МВР в Пловдив. Колегите му пък били посъветвани да си правят пас, за да не се изложи обявеният за Полицай на годината.

Той заслужи националното отличие през 2018 г., след като по време на полицейски демонстрации пред граждани по случай празника на МВР малко момченце си глътна езика. Тогава младши автоконтрольор Стойчо Яковски от сектор „Пътна полиция“ светкавично се намеси и оказа първа помощ на 4-годишното дете, като му спаси живота. Призът му беше връчен от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов и главния прокурор по онова време Сотир Цацаров.

Малко след това заради спасяването на детето полицаят на годината влезе и в списъка на 20-те от инициативата „Достойните българи“ на в. „24 часа“.

В Пловдив познават Стойчо Яковски като един от най-активните служители на реда. Той посещава детски градини и училища и дори в извън работното време превантивно запознава подрастващите с безопасността на движението. Тренира и деца на бойни изкуства.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ