Борисов изригна: Слушахме какви ли не лъжи! Няма да прощавам повече! „Промяната“ и Радев се мразят

борисов

Представители на партия ГЕРБ разкриват нови подробности за хаоса в сектор „Енергетика“ и за газовата криза след спирането на доставките на природен газ от страна на „Газпром“.

„Месеци наред, по време на предизборните кампании слушахме какви ли не опорни точки и лъжи. Затова искам да благодаря на Асен Василев, на министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха тази възможност да разясним за лъжите, които бяха пускани по адрес на нашето управление“, заяви Борисов на брифинга на ГЕРБ.

Той цитира изказване на Василев за количествата газ, които можем да внесем от Гърция и Турция. „Можем да доставяме общо около 20 млрд кубически метра газ“, цитира бившият премиер изказване на министър Василев и уточни, че построените трасета може да се транзитира дори над 30 млрд. кубически метра газ.

„Благодаря му, че след 1 година са прочели и видели каква огромна инфраструктура сме направили, за да има 100% диверсификация“, обяви Бойко Борисов.

Той цитира и изказване на Александър Николов, в което лъже, че дълго време е било прокламирано, че ,,Турски поток“ щял да се изплати за 10 години, но според текущите данни щял да се изплати за 80 години. „Проектът е за 75 години толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави 80 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, възмути се бившият премиер.

„Корнелия Нинова казва, че България трябвало да възстанови разговорите с „Газпром“ Асен Василев твърди точно обратното. На кой от двамата трябва да повярваме. А от пресконференцията им онзи ден разбрах, че не само не се уважават, те се мразят и се ненавиждат“, каза Борисов.

Транзитът на руски газ през Украйна в момента е 105 милиона кубически метра на ден. Това е 35% от консумацията в Европа. Сложете нашите 5 млн. на ден. Какво ще се промени. Как се убиват, деца, разрушават се жилища и петролни бази. Но две неща се пазят – газопроводите и житото, където е продоволствието. Само питам“, каза още той.

Жечо Станков обясни, че на него му се пада да разкрие най-голямата лъжа, че няма диверсификация на газа. ‘От 27 е спрян газът. До края на седмицата трябваше да е спряно напълно подаването на газ. А в момента потребяваме по 5-6 млн. кубика на ден“, сподели той. По думите му само по връзката Кулата-Сидерокастро може да се доставя цялото необходимо количество газ за България.

„20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто, уточни енергийният експерт

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат-уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени 80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има“, разкри той.

Според Борисов само от тези 2,1 млрд. лв. 350 млн. са за най-добрите американски компресори, които да разпределят газа към Европа. „Всички компресори бяха руски и бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни компресори, които могат и да смучат“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Асен Василев затова сега от Брюксел е чака-рака, толкова весел, защото всичко му е построено“, отсече Бойко Борисов.

„Втората най-опашата лъжа е 12 години забавено строителство на газовата връзка. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея“, допълни Жечо Станков.

Борисов се разгневи и на изказване на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който коментирал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка. „Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като рибок. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава“, изригна бившият премиер.

„Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли“, попита Жечо Станков.

„Третата лъжа е, че България ползва само руски газ. Благодарение на вноса през 2019 и 2020 г. успяхме да извием ръцете на руснаците и да договорим 40% по-ниски цени от „Газпром“. Това стана като вкарвахме газ от други места – САЩ, Катар и всички други възможни места“, обясни енергийният експерт на ГЕРБ.

Теменужка Петкова обясни, че също ще продължи с лъжите. „Една от лъжите е, че България е доставяла природен газ от Русия. Доставяли сме газ включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро“, разкри тя.

По думите лъжата й за проекта „Балкански поток“ бил изграден след гласуване с абсолютно мнозинство в парламента. „Когато някой казва, че ГЕРБ е реализирал този проект в услуга на този и онзи, трябва да се знае, че някой или не познава фактите, или лъже“, отсече бившият енергиен министър. e

Петкова каза, че друга лъжа са твърденията, че проектът „Балкански поток“ нямал връзка с българската газопреносна мрежа, което не отговаря на истината. Такава връзка има на 5 места.

Друга лъжа, свързана с „Балкански поток“ е, че той е построен с парите на българските данъкоплатци Общата цена е 2,584 млрд. лв., в която влизат и 350 млн. лв. за закупуване, доставка и монтаж на 7 компресора. Целият проект е построен изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ и привлечен капитал. Според нея от хазната не е даден и 1 лев, но ползата ще е за целия български народ.

„Приходите от транзитни такси ги получаваме регулярно 683 млн. лв. са приходите за „Булгартрансгаз“, обясни тя.

Петкова алармира и за разкритие на ПИК, че се правят опити „Булгартрансгаз“ и НЕК да бъдат извадени от под шапката на БЕХ и тогава ще е възможно те да бъдат приватизирани, въпреки че тези дружества са печеливши

„Людмил Йоцов е новият директор на „Булгаргаз“. Той идва от една частна фирма „МЕД“, на която е бил директор. Тази частна фирма ще бъде все по актуална оттук нататък. Ще е все по-актуална до края на годината. Не е вярно, че България е запазила капацитет на терминала в Гърция. Всъщност фирма „МЕД“ е запазила този капацитет. запазила е танкер“, разкри Делян Добрев.

„Не е проблем, че не купуваме вече от „Газпром“. Още преди 2 месеца им казахме да ревизират в Ревитуза. В момента държавата е на колене пред частните търговци на горива. Това е смърт за индустрията, смърт за икономиката. Решението е разликата в цената, тези 20-30 ил и 40% по-скъп газ заради посредниците да ги плати държавата“, каза той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ