Табаков: Унижение – Украйна помага на българското правителство да не се разпадне

payimage-514099

Изключително унижение: вместо българското правителство да помогне на Украйна, Украйна ще помогне на българското правителство (да не се разпадне). Това означава депозираното в Парламента днес писмо от Володимир Зеленски, в което исканата подкрепа от София се редуцира само до ремонт на съветска военна техника. С това властите в Киев демонстрират разбиране за проблемите от коалиционно естество на българското правителство, каквото разбиране и чувствителност МС така и не формира спрямо Украйна, която е принудена от два месеца и половина да води война за оцеляването си.

Ако досега бяхме сред малкото държави от ЕС, които шикалкавеха и не искаха да изпращат военна подкрепа за Украйна, от днес сме единствената такава, която се възползва от ситуацията за вътрешнополитически цели.

Проектопредложението на ПП за изпращане на „военнотехническа помощ” е прах в очите на хората. Припомням, че тази неделя, в свое участие по бТВ при Светослав Иванов, министър-председателят Кирил Петков каза, че под военнотехническа помощ трябва да се разбира всичко. Оттогава насам обаче явно БСП си е казала думата и днес от дебатите в Парламента разбираме, че под военнотехническа помощ трябва да разбираме по-скоро нищо. Нищо, понеже лелеяното ремонтиране на украински, съветски танкове Т-64 вече се случва в Чехия, а Словакия дори има логистично предимство да прави същото (линията Ужхород – Кошице, чието междурелсие е по руски стандарт от 1520 мм., каквито са и украинските жп линии).

По нищо не личи повече, че това е правителството на Румен Радев, от политиката на кабинета спрямо Украйна. Кел файда от мнението на „човека Кирил Петков”, когато „премиерът Кирил Петков” превръща думите на президента в дела. От „Дондуков“ №2 казват, че не искат да се изпраща оръжие или боеприпаси на Украйна, и „Дондуков“ № 1 изпълнява. Апропо, това бе удобен момент от ДБ също да поставят някоя червена линия на Кирил Петков (по примера на социалистите); вместо това обаче през цялото време се говореше как БСП можела да напусне коалицията.

И да, тук не ставаше дума за това с какви ръце ще се бие Украйна, а с какво лице България ще гледа на другите европейски държави. Понеже Киев получава оръжие така или иначе, но ние си имаме само едно лице.

От Фейбсук профила на политическия анализатор Мартин Табаков



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ