Христо Гаджев шамароса управляващите: Правите се на ястреби, но се държите като едно гълъбче

payimage-518550

“Изказването ми в днешния дебат за подкрепа на Украйна
Уважаеми господин председател, дами и господа народни представители.

На 24 февруари тази година Руската федерация нападна независима и суверенна Украйна, с което започна непровокирана война на територията на Европа. Това е поредното грубо погазване на международния правов ред, включително Хартата на ООН и Заключителният акт на Конференцията по сигурността и сътрудничеството в Европа.

Вече близо два месеца – и повече, се водят брутални военни действия, в това число се извършват и военни престъпления срещу цивилни, които всички видяхме – хиляди загубиха домовете си и милиони избягаха от войната в други държави. Възстановяването на разрушената инфраструктура и икономика на страната ще отнеме десетилетие.

Отбранявайки собствената си територия и независимост, Украйна защитава не само себе си, но и свободата и демокрацията на всички нас, правото на самозащита, което е фундамент на международното право.
Подпомагането на жертвата по никакъв начин не означава въвличане в конфликта или неговата ескалация.

В момента 28 от 30 държави в НАТО – без България и Унгария, всъщност всички държави в Европейския съюз, подпомагат с военна и техническа помощ Украйна да защити населението и територията си. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия. Дори Република Турция – наш съсед, е една от страните, които помагат с много военна помощ Украйна, но това не пречи руският външен министър да присъства на конференции в Турция. Това са, между другото, част от мотивите, с които сме внесли нашия проект за решение.

За съжаление, позицията на правителството до момента е снишаване и лицемерие. Някои се правят на ястреби, но всъщност цялото правителство се държи като едно гълъбче. Към критиката за демагогия мога да добавя и лицемерие и то с няколко примера:

Да не забравяме израза „бензиностанция с ракети“, който беше последван от „на кафе с Митрофанова“;

„Спецоперацията“ в Мариопул по извеждането на българските моряци, обявена от тази трибуна от министър-председателя, която всъщност се превърна в рекламното им спасяване през Сочи;

Първи затворихме въздушното си пространство за руски самолети, но това не попречи на Великден да се допусне руски правителствен самолет на два пъти да премине през авиопространството на България.

След думите: „нито куршум за Украйна“, които бяха изречени, без проблем може да се добави: „без съответната комисионна“.

Никой не казва, че предоставянето на военна помощ трябва да е безвъзмездно. Много страни използваха предоставянето на военна помощ, за да решат собствените си проблеми на национална сигурност, докато нашето правителство, преди да излезем в почивка, спеше дори при визитата на американския секретар по отбраната и на украинския министър на външните работи.
Ще Ви дам няколко примера:

Полша предостави 200 танка Т 72, но за тях получи британски танкове „Чалънджър“ 2. Само отбелязвам, че едните са произведени през 80-те години, а другите след 2000-та, но това по принцип е капка в морето на военната помощ, която Полша оказва. Тях някой да ги е нападнал до момента? Не. Дори и газа не им спряха или по-скоро им го спряха само за ден.

Словакия предостави своите системи С-300, докато българското правителство се скри, а за сметка на това получиха съвременни „Пейтриът“ системи от Германия за неограничено време.

Между другото, Словакия продава на Украйна в момента артилерийски системи и се уговаря за ремонт на танковете и на бойните им средства още от средата на април, но те са някак малко по-близо до Украйна. Не знам Вие какво смятате, че ще можем да ремонтираме?! Но, ще стигнем и дотам.

Те го правят въпреки че са на 80% зависими от руския газ и въпреки всичката помощ, която Словакия оказва на Украйна, руснаците спряха ли им газа?! Не. Но пък на нашите наведени глави в правителството им бе спрян газът.

Чехия изпрати Т-72, артилерия, БМП-1 и ще получи в замяна заместващи средства.

Това е възможност бързо да се освободим от старото съветско въоръжение и да го подменим със съвременно и съвместимо с нашите съюзници при това без да харчим стотици милиони левове на българския данъкоплатец за модернизация. Умните страни от Източна Европа използваха тези механизми, не само да окажат помощ на Украйна, но и да модернизират собствените си въоръжени сили. Но позицията на щрауса, която Вие поехте, ни лиши и от тази възможност.

Благодарение на некомпетентното Ви управление в момента сме нито свои със своите, нито чужди сред чуждите и нито една от тези страни няма да прояви уважение към българската позиция. Впрочем, България има излишъци от подобно въоръжение и боеприпаси, които би могла да подмени с модерни, и своевременно да предостави на Украйна.

Подобен подход,
– първо, ще е в духа на всичко, което говорим днес за солидарността към жертвата,
– второ, ще спести пари на българските данъкоплатци,
– и трето, ще модернизира бързо цели елементи на въоръжените ни сили.

Правилно тук беше отбелязано, че дори и Люксембург предоставя военна помощ.

Предоставянето на оръжия не означава по никакъв начин да влизаш във войната. Това никога не е било вярно. Не е било вярно, когато САЩ предоставя на Великобритания и СССР въоръжения по време на Втората световна война. САЩ влизат във войната по съвсем друга причина. Не е вярно и когато СССР предоставя въоръжение на Северен Виетнам по време на Виетнамската война или САЩ на Афганистан.

Ще Ви дам пример, който ще може да разберете, БКП в продължение на 40 години изпраща оръжие в почти всички горещи точки на света в конфликтите, които са възникнали, като се мине през Южна Америка, през Африка, през Азия, та до Близкия Изток.

Куриозен е примерът с Иран и с Ирак по време на тяхната война, когато България – БКП, снабдява и двете страни във войната. Това трябва да го помните и да го разбирате. Все пак това е бизнес в кавички, контролиран от Държавна сигурност, но не пряко от държавата, а чрез посредници. Може би точно заради това е създаден и „Кинтекс“?!

Затова, уважаеми колеги от „Демократична България“, може да питате коалиционните си партньори от Държавна сигурност как и в момента организират доставките за Украйна, защото в случая заедно с „Има такъв народ“ Ви използват за полезни идиоти. Това го казвам в политическия термин, защото докато вие късате ризи, бизнесът си върви и продажбите за Украйна са стигнали такива размери, че оръжейните заводи работят на 24-часов режим, за да произвеждат договорената продукция. И Корнелия Нинова, и Кирил Петков много добре знаят това, но предпочитат да го правят под масата. Но затова си има причина, която е далеч по-различна от електората на БСП – това са посредници и комисиони.

Точно както навремето Държавна сигурност е организирала оръжейните доставки в горещите точки по света, така сега правителството на промяната организира продажбите за Украйна. Какво правите в момента?

Производителите продават на български посредници, които продават на чужди посредници, а те вече го предоставят по направление. Злите езици, между другото, говорят, че четири български фирми са тези посредници. Дори държавните фирми продават през тези посредници, а не примерно през „Кинтекс“, каквато е ѝ нейната роля. Или казано по друг начин: сложена е фирма на изхода на всяко едно военно предприятие и ако то иска да работи трябва да мине през съответния посредник.

Точно, между другото, както в енергетиката поставихте посредници, които само препродават и реализират огромна печалба за сметка на българските производители. Това правителство явно само от това разбира. А как са избрани тези посредници вече трябва вече да питате премиера.

Какво искаме от Вас? Да изсветлите този сектор и нека нашите съюзници украинците, и най-вече българското общество да знае какво прави правителството. Руснаците така или иначе го знаят. Като изсветлите продажбите и ги сложите над масата, а не под масата, както правите в момента всеки, който произвежда или има наличност, ще може директно да продава без посредници. Просто откачете индустрията от посредниците, които сте сложили.

Няколко думи за тази откровена глупост, която, между другото, се лансира в последната една седмица, а именно за ремонт на украинска техника на българска територия. Който е предложил това нещо, между другото, на Зеленски явно го е лъгал в очите. Как е възможно това да се случи? Нека да поразсъждаваме.

От всички елементи на българския държавен военно-промишлен комплекс да започнем от Флотски арсенал. Той може да прави определени дейности за ремонт на кораби, само че украинските кораби не могат да дойдат до България, тъй като Черно море е блокирано от руснаците.

„ТЕРЕМ-Летец“ ЕООД и „Авионамс“ АД, и двете дружества, могат също да правят определени ремонти на летателна техника, на хеликоптери, но примерно перки, ротори и други компоненти ги нямат като резервни части, не ги произвеждат, а ги закупуват от производителя. Кой е производителят на тези части?! Русия. Какво?! Представяте си, че ще купим резервни части от Русия, за да ремонтираме украински самолети?! Моля Ви се!

Но да кажем, че украинците все пак решат да извадят повреден танк или МТ-ЛБ, или БМП от бойното поле, вложат ресурс и горива и човешки труд да го натоварят на влака, да го прекарат през цяла Украйна, през цяла Румъния и да го докарат до „Терем – Търговище“ и решат, че всичко това си струва, какво ще се случи там?

Някой от Вас знае ли какви са всъщност възможностите на „Терем“ да ремонтира такава техника? Погледнете само какво се случи с модернизацията на българските Т-72, които не са участвали в бойни сражения, какво предизвикателство беше за завода точно доставката на резервни части и тяхното закупуване, а дори и да ги намери такъв ремонт отнема месеци, понякога и години.

Така че имате два варианта, ако решите да правите подобен ремонт и Народното събрание, и Вие решите да го подкрепите:

Първият ще означава да се отворят военновременните резервни комплекти, тоест военновременните запаси на България, за да се потърсят подобни части, а вторият е да канибализирате някои български танкове или БТР-и, за да може да вземете резервни части.

Ако ми кажете, че с това решение поемате отговорност да изпълните един от тези два варианта – окей, значи ще свършите все пак нещо. В противен случай ни предлагате една лъжа или казано по друг начин на български: „мижи да те лажем“, което обрисува ситуация, при която един лъже друг по най-елементарния възможен начин понеже е напълно сигурен, че лъжата му ще мине.

И всичко това, ако въобще на някой в Украйна му мине през главата да превозва цялата тази техника до България, а не примерно до Словакия, която граничи с Украйна и с която вече имат договори за ремонт на същата техника.

Така че отговорете ми: как на практика ще се случи това; как ще бъде извършен този ремонт, защото технически и логически това е невъзможно? Ако ще даваме нещо в замяна, това е друг въпрос. Тоест взимаме техника за ремонт и междувременно предоставяме българска такава на украинската страна. Между другото, такива вече отлетяха за Полша. Видяхме снимките, но поне го кажете явно, а не мълчете.

И тук вече идва големият въпрос: какво всъщност планирате с тази военно-техническа помощ? Някой може ли да ми обясни какво означава израза военно-техническа? Впрочем, това е руски израз. Военно-техническа съществува само в руската специализирана литература. Тя не съществува в западната терминология. В западната терминология има военна и техническа – те са две различни неща.

Ако ще подпомагаме Украйна с руска терминология, добре, това си е Ваша отговорност. Защото ако цялата военнотехническа, в кавички, помощ се изразява в нереалистичен ремонт на техника, то тогава реално не правите абсолютно нищо.

Но да Ви обобщя какво всъщност ние предлагаме с нашия Проект на решение. Даваме Ви свобода в три насоки:

Използвайте момента да подмените старото съветско въоръжение в армията ни с ново и западно чрез предоставянето му за Украйна. Умните източноевропейски държави, както казах, вече го направиха.

Официализирайте оръжейните продажби, така или иначе ги правите. Нека ясно го заявим като държава, поне ще имаме ясна позиция, а не както сега. Това ще подпомогне и военнопромишления комплекс – най-малкото като успее да продава продукцията си на реални цени, а не на цените, на които му ги дават посредниците. Е, вярно, някои комисионни ще пресъхнат, но поне ще е официално и ще е над масата, а не под масата, както е сега, и ще имаме ясна позиция къде стои България на международната сцена, а не щраусова политика.

Това ще Ви даде възможност и за по-задълбочени преговори със съюзниците ни за увеличаване на отбранителния капацитет на България, но и много по-добра възможност за задълбочаване на взаимоотношенията ни с Украйна и възможностите за България да се включи в нейното следвоенно възстановяване.

Това, което Вие ни предлагате, е решение изпразнено от съдържание. Всичко останало в Проекта на решение, който се предлага от „Продължаваме Промяната“, по ученически преписва вече приетата от Народното събрание декларация, тоест не казва нищо ново. Така демагогски извъртяно, решението за военнотехническа, ако успее някой да ми обясни какво означава, помощ трябва да бъде ограничена само в реалистичен евентуален бъдещ ремонт на нещо и е тъжна позиция, спасяваща едно страхливо управление на принципа „И БСП сито, и правителството цяло“.

Това по никакъв начин не решава фундаменталните въпроси, които доведоха до този дебат днес.

Къде стои България, къде вижда своето бъдеще, кои принципи отстоява – тези от Хелзинки или тези от Ялта?

А сделките под масата ще продължат да си вървят и всички лицемерно се правят, че нищо не се случва. Тоест мародерите ще продължат да мародерстват.

Няма трезвомислещ човек, независимо от коя страна на дебата е, който да бъде убеден в тази Ваша позиция.

А червените Ви линии, уважаеми дами и господа от „Демократична България“, избледняха. А днес, между другото, чухме от коалицията Ви, че 30 години демокрация, мир и просперитет в Европа е статукво.

Ще завърша с една мисъл на Ели Визел – нобелов лауреат за мир от 1986 г., мисля, че е хубаво да я чуем:
„Винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните“.
Така че поне пристъпете с морал. Благодаря.“

От Фейсбук профила на Христо Гаджев, ГЕРБ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ