ГЕРБ за орязаните пари за пътищата: Това е политически рекет! Сезираме Конституционния съд

десислава атанасова

Представители на парламентарната група на ГЕРБ СДС направиха извънредно изявление в парламента.

Радомир Чолаков заяви, че ГЕРБ е сезирал Конституционния съд за нарушаване на конституцията с изплащането едва на 50% на Пътна инфраструктура.

„Това е абсолютно противоконституционно“, подчерта той и изтъкна втора причина – фирмите изпълнителки, които не са си получили парите, да нямат възможността да съдят АПИ.

Николай Ненков заяви на свой ред, че с тази жалба до КС ГЕРБ не е нито против българския бизнес, нито против българските граждани. „Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред. Повече от две седмици, откакто е влязло това решение – нито има пътна поддръжка, нито има разплащане. Ние настоявахме на 100% да бъдат изплатени парите на одобрени и сертифицирани фрими. Всичко беше забавено и е извиване на ръце“.

„Нека бъдат спокойни българските строители. Това, което ние направихме – да сезираме КС за поредното нарушение на всички правни норми, е за доброто на българското общество и българския бизнес“, подчерта той.

„Последователност. Така мога да нарека поведението на управляващите. Ако не приемат последователно противоконституционни актове, то последователно почиват“, заяви Десислава Атанасова.

Тя отбеляза, че КС намира основания за образуване на това производство и допълни, че ГЕРБ настояват управляващите да обективират своята воля в специално становище: „Масова практика стана да не се зачита нито правилникът, който има тежестта на закон, нито българското законодателство, нито българската Конституция. Има грубо погазване на правовия ред, на парламентарната практика. И ако това е завръщането на парламентаризма, аз не знам какво представлява диктатурата“.

„Решенията на КС важат занапред. Но ние имаме специално искане това решение да има обвързваща обратна сила от датата на решението-20 април. Ако КС уважи това наше искане, то на практика би се обезсмислила работата на въпросната комисия в проекта на решение. Освен това ще обезсмисли това противоконституционно решение и се надявам, че с това драстично ще намалеят проблемите на българския бизнес. Много ясно казахме – това е политически рекет“, заяви още Атанасова.

Тя коментира и темата за еврото: „Ние не сме изненадани от разнопосочността на действията на управляващото мнозинство. Не веднъж съм казвала – следете какво правят тези хора, не какво говорят“.

Тя отново припомни далаверата с „Джеъмкорп“, чиито договори ГЕРБ настоява да бъдат разгледани от анкетна комисия в Народното събрание. „В този смисъл раздвоението на управляващата коалиция да прави едно в Министерски съвет, а друго в Народното събрание, никак не ни изненадва. Да, господин Каримански е прав – в Народното събрание трябва да има дебат по темата за еврото, защото тя касае цялото общество“.

Атанасова заяви, че приемането в Еврозната е било прието по време на управлението на ГЕРБ и в този смисъл партията подкрепя правителството.

На въпрос на Ива Николова от ПИК как ще коментира вчерашното решение на парламента за изпращане на „военна подкрепа“ за Украйна, тя заяви: „Ако трябва да обективираме нашето становище, нека се върнем назад във времето – на 29 март, когато първа парламентарната ни група внесе решение за изплащане на помощ в Украйна, което не бе подкрепено. Да, убедени сме, че взетото вчера решение на първо място е половинчато-по нашите разбирания за помощ. На второ място-то е в абсолютните възможности на Министерския съвет. Т.е. няма нужда той да се крие и да търси индулгенция в Народното събрание. Но от политически шарлатани какво да очаквате?!“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ