Видни историци с горещи разкрития: Мощите на Светите братя Кирил и Методий не са истински

мощи кирил и методий

Историкът проф. Лиляна Стефанова обяви, че мощите на Св. Св. Кирил и Методий, пред които се покланя цялата държава, не са истински. Тя е изследовател от Института по балканистика на БАН, пише сайтът „Защото“.

„Мощите на светите братя са в неизвестност. Това, което сега се представя за техни мощи, е поредниЯТ случай на ФАЛШИВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ на „мощи“!“, написа Стефанова.

Като изследовател, посветил 20 години (от пролетта на 1999 до зимата на 2019 г.) на издирване на документални свидетелства за изчезналите след 1833 година Кирилови мощи, ще ви кажа следното:

*отец Бойл (от „Сан Клементе“, учен и богослов, по късно директор на Ватиканската библиотека) след дълго дирене откри от тях САМО ЕДНА КОСТИЦА ОТ ПРЪСТ В СТЪКЛЕНИЦА С ЛАТИНСКИ НАДПИС „ОТ МОЩИТЕ НА СВ. КИРИЛ“, която е запазена в старо палацо далеч от Рим; по нареждане на папа Павел VI тази частица беше вградена вдясно от олтара в Горната базилика на „Сан Клементе“;

* точното място, на което се е намирал гробът на св. Кирил в Долната базилика на „Сан Клементе“, също не е могло да бъде установено въпреки почти 20 годишните разкопки през 50-те и 60-те години на 19 ти век и отново през 1958-1963 г.; плочата, маркираща мястото на „гроба“ на Кирил е поставена произволно на една от стените в Долната базилика – изборът на място и досега е предмет на ожесточени спорове сред учените. Но все пак е важно да има такава плоча, за да служи тя като място за поклонение.

ЗА „МОЩИТЕ“ НА СВ. МЕТОДИЙ: такива мощи също няма. Дори не е известно къде е бил погребан той.

Ето какво е заключението на моя колега проф. Елдъров – също специалист по история на Църквата:

,,Най-важният въпрос обаче е кому е нужна и с каква цел е организирана тази измамна и безсрамна акция, която според мен директно атакува сърцевината на българското културно историческо наследство и вероятно има някаква връзка с актуалната фаза на българо-македонските отношения?“

Вчера пред църквата „Света Неделя“ се извиха километрични опашки, за да видят българите мощите. Сред посетителите на храма бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ