Гешев за закриване на спецправосъдието: Катастрофа! Важни дела ще бъдат унищожени

payimage-521157

Спешно изслушване на административни прокурори от Апелативната специализирана прокуратура започва в този момент на заседанието на Висшия съдебен съвет. Точката е вкарана като извънредна в дневния ред, а магистратите трябва да разкажат какво се случва с делата от специализираната прокуратура след закриването на спецправосъдието.

Ръководителят на закритата спецпрокуратура Валентина Маджарова обяви, че проблемите не са за специализираната прокуратура, а за българското общество. „Няма друга правна възможност, освен да използвам този форум, за да представя на вниманието ви проблемите“, заяви тя и допълни, че за тези проблеми трябва да се говори сега.

„Невъзможно е параграф 48 да бъде изпълнен. Абсолютно неразбираем е и параграф 55 от закона, който вече е факт. Имаме нужда от напътствия и насоки как да процедираме“, разкри Маджарова.

„Правото е в опасност. Разполагам с конкретни аргументи. Има дефицит в правната уредба. Този закон се намира в противоречие с актове от по висша степен“, аргументира се ръководителят на специализираната прокуратура.

„Какво се случва с решените дела по досъдебни производства? Те подлежат на съдебен контрол. Какво се случва с тях след 28 юли? Кой ще носи отговорност пред тези граждани“, попита тя.

„На кой аз ще издам активните затворени преписки. В момента имаме над 800 активни производства и над 500 преписки. По голяма част от тях са при вещи лица, които правят експертизи“, уточни Маджарова.

„Най-много ме тревожат делата и преписките, които са с международен елемент. Имаме над 50 европейски заповеди за разследване, които изпълняваме. За съжаление, по някои от тези активни преписки ние сме в хипотеза на разрешени СРС-та“, разкри шефът на спецпрокуратурата.

„Никой не се интересува от върховенството на правото. Вие сте големи идеалисти. Първо това ще е държавна катастрофа, после ще се превърне и в европейски проблем. България ще бъде осъдена, после граждани ще съдят държавата. Всички важни дела ще бъдат унищожени“, изригна Иван Гешев.

„Това не е закон, това е семинарно упражнение на някой първокурсник. Отговорността не е наша, а на законодателната власт. Щетите ще са огромни – катастрофа“, отсече главният прокурор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ