СКАНДАЛ! Законът на Кокорчо – писан от Прокопиев. Искат да приключат с ГЕРБ и ДПС

асен василев

Скандалният закон на вицепремиера Асен Василев, в който се предвижда бизнесмени и политически лидери да попадат в наказателни списъци само по донос, е създаден с две основни цели – приключване на ГЕРБ и ДПС и завземане на бизнеса на Пеевски.

Това научи ексклузивно ПИК от средите на управляващите, част от които участват в експертните комисии по изработването на този закон и са приближени на кръга „Капитал“.

Законопроектът е създаден именно под диктовката на олигарха Иво Прокопиев, който на първо място искал да удари мощно Делян Пеевски. Точно заради него в проекта, разбунил духовете в политическите и обществени среди, е измислена плетката „свързани лица“. По начало на името на Пеевски не се водят много активи и фирми и на практика това обрича на провал акцията на Прокопиев и правителството, ако не се засегнат и приближените му. Затова чрез създаването на списък със свързани лица, ще може да се изземе имущество на близките и роднините на депутата от ДПС.

Залегналото в закона правило, че хора и фирми ще могат да попадат във въпросните списъци само по сигнали, е друга идея на кръга „Капитал“. Именно в медиите на Прокопиев публикуваните материали са основно срещу Делян Пеевски и те ще се използват от т.нар. Междуведомствен съвет за включването на бизнесмена и близките му в списъците.

Цялата схема е по подобие на списъка за най корумпираните личности в България, който Лена Бориславова и Кирил Петков предоставиха пред прокуратурата. Тогава от думите на Бориславова стана ясно, че въпросната папка е създадена на база на статии, извадени от Гугъл и основно от медии, близки до „Капитал“.

Скандалът с въпросния законопроект е огромен, тъй като от Министерството на правосъдието обявиха, че това не били текстовете, който те предлагат. По думите на представители на ведомството има експертни комисии, които пишат друг законопроект.

От друга страна преди минути в Министерски съвет Асен Василев обяви, че начело на експертната група, която написала сталиниския вариант, стои Министерството на правосъдието. От думите му обаче така и не стана ясно кой точно е написал членовете с наказателните списъци, свързаните лица и спирането на партийни субсидии.

Точно в членове за субсидията на партиите е залегнала и втората основна цел на кукловодите на правителството „Петков“. А тя е унищожаването на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов логично ще бъде първият, който ще попадне в черните списъци на властта. Това ще лиши формацията му от субсидия. Близките до него хора пък биха попаднали в списъците със свързани лица и също ще бъдат със запорирани имущества и средства.

По същата линия може да пострада и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Въпреки че той пряко не е заплашен, в интернет може да се открие информация, че балдъзата и шуреят му имат къщи за гости, което почти автоматично го поставя в черните списъци на Василев, Прокопиев и компания.

Точно в тази връзка може да са и думите на Кирил Петков към парламентарната група на ДПС „Аз ще ви оправя“.

Към този момент обаче заради шумотевицата, която някои медии вдигнаха за фашисткия законопроект, изглежда така, че той няма да мине. Или поне не в този му вид. В следващите дни може би експертните комисии ще публикуват нов вариант, въпреки че в тях участват едни и същи представители на едни и същи министерства и не е много сигурно как двете версии на законопроекта ще се различават.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ