Домове на ужасите в пет града: Гледачи пребиват старци, други оставят пациенти в изпражнения

Пенсионери

Пет са домовете на ужасите в страната, където възрастни и болни хора живеят като в загадка – може да оцелеят, но може и да станат жертва на насилие, измама или инцидент.

От информация, предоставена на „Телеграф“ от Върховната административна прокуратура за резултатите от проверките в домовете за стари хора и тези с психични разстройства, става ясно, че проблеми са открити в домове в София, Варна, Пловдив, село Куделин, област Видин, и село Говежда, област Монтана.

През последните 4 г. ВАП е възложила множество проверки за състоянието на местата за възрастни хора и с психични разстройства. Резултатите за някои от тях са потресаващи и въпреки предписанията на отговорните институции не всички от тях се изпълняват. А отнемането на лиценз продължава с оспорване в съда и докато траят делата по инстанциите съответният социален дом работи.

Смърт
В началото на юни Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) към Министерство на труда и социалната политика трябва да уведоми ВАП какви действия е предприела, за да оправи управлението и контрола на домовете за възрастни хора в страната. На 8 май четирима старци – трима мъже и една жена, загинаха при пожар в дома за възрастни хора „Свети Георги“, намиращ се в местността Сотира край Варна. В дома са настанени възрастни и трудноподвижни хора. Разследването показа, че психичноболен мъж е подпалил стаята, където е настанен. Въпросът е защо психичноболен е живеел в една стая с хора без това заболяване. Образувано е досъдебно производство под наблюдение на Окръжна прокуратура-Варна.

Проблем
През ноември 2021 г. медии съобщиха за нови нарушения в Дома за стари хора във Варна и това задейства институциите. Прокуратурата поиска от Агенцията за качество на социалните услуги да получи информация какво се случва. Отговорът е, че „поради констатираните несъответствия с разпоредбите на действащата нормативна уредба, в това число и Закона за социалните услуги, описани в констативните протоколи от проверките, са издадени заповеди на изпълнителния директор на АКСУ за отказ за издаване на лиценз на „А2017“ ЕООД за предоставяне на социалните услуги. Няколко месеца по-късно стана ясно, че след отнемането на лиценза старческият дом продължава да работи и при пожара загинаха четирима. Всичко това, докато тече обжалването на заповедта в съда.

В крайна сметка проверките на АКСУ в домовете за стари хора „Свети Георги“ във Варна и на ул. „Дунав“ в Пловдив са с един и същ доставчик на социални услуги, констатирането на множество нарушения на Закона за социалните услуги и отнемането на лиценза не спасиха хората от смърт.

Ужас
Пак след репортажи в медиите в средата на октомври 2021 г. са изнесени данни за физическо насилие над потребители в дом за възрастни хора в столичния кв. Драгалевци. Незабавно ВАП е изискала информация от АКСУ за констатациите от проверката там и какви действия са предприети. Отговорът е, че на дома са извършвани различни проверки, при които са давани предписания и срок за изпълнение. Неизпълнението на задължителните предписания е установявано с акт за административно нарушение.

От АКСУ констатират, „че са нарушени основни човешки права на настанените лица – правото на неприкосновеност, правото на личен избор, правото на физически достъп до социалната услуга, правото на срещи с близките си и друго. Въз основа на установеното от ръководството на агенцията уверяват, че при постъпване на заявление за лицензиране на фирмата, управляваща дома, ще бъде отказано издаване на лиценз, тъй като доставчикът предлага социални услуги, които не отговарят на стандартите за качество, в съответствие с изискванията на ЗСУ“, пише в информацията от ВАП.

Мор в местата за психоболни
Проверките в домове за пълнолетни лица с психични разстройства показват ужасяващи неща, става ясно от информацията от ВАП, предоставена на „Телеграф“. В периода 26.10.2020 г.-20.11.2020 г. са проверени 5 институции за пълнолетни лица с психични разстройства и 17 специализирани институции за пълнолетни лица с умствена изостаналост.

„В Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Куделин, област Видин, и в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Говежда, област Монтана, са открити множество груби нарушения на нормативната уредба и правата на настанените хора, свързани с лошо състояние на материалната база и санитарно-хигиенните условия, липса на ангажираност на потребителите и провеждане на социални, терапевтични и рехабилитационни дейности. Изводите от направените проверки са, че в различна степен се констатират недостатъчно добри материални условия при предоставяне на социални услуги в проверените специализирани институции“, съобщават от ВАП.

Двата дома са предложени за закриване още през 2020 г., а през 2021 г. още 8 специализирани институции за пълнолетни лица с психични разстройства и не по-малко от 17 специализирани институции за хора с умствена изостаналост. Всичко това стана, след като представители на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание посетиха три специализирани дома в България.

Мерките за COVID
Разпространението на COVID в домовете за стари хора и психичноболни е предизвикателство за институциите. От министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика е изисквана и получавана информация за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020 г. във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната. „Извършени са множество действия и са изпращани материали и на териториални прокуратури след установени от прокурорите във ВАП нередности или проблеми в такива домове в страната и свързани с коронавируса“, съобщават от ВАП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ