Плагиатски скандал с бивша служебна министърка! МОН: 95% от дисертацията й е преписана

даниела везиева

Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува официалния си доклад по сигнала за плагиатство срещу бившата служебна министърка на икономиката Даниела Везиева, която в момента е член на борда на директорите на БДЖ, предава dir.bg.

Според четиримата арбитри, „…при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.“.

„Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си“, пише в доклада, изпратен до просветния министър проф. Николай Денков.

Дисертационният труд на Даниела Везиева за придобиване на образователната и научна степен „доктор“, професионално направление 9.1. „Национална сигурност“, е защитен в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ и е на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“.

Сигналът за плагиатство пък бе подаден до Комисията за академична етика в края на ноември м.г. Тогава Везиева заяви, че това е „политическа атака в подбран момент, не съм изненадана“.

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали „значително по обем плагиатство – копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните“.

Според правилата, на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана.

„Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията по академична етика е недопустимо, тъй като процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена образователната и научна степен „доктор“ е приключила през 2018 г., а сигналът е подаден в МОН през 2021 г.“, пише в доклада на четиримата арбитри.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ