Хотелиер за бежанците: За 5 лева как да им дам закуска, обяд, вечеря

украинци бежанци

Само три хотела в област Кърджали продължават да работят по новата програма за прием на украински бежанци. Останалите места за настаняване са отказали, защото не могат да се справят финансово с предлаганите от държавата компенсации.Голяма част от настанените вече са напуснали България. Други остават в града и търсят квартири. Проблем обаче се оказват цената на наемите и липсата на работа. Нито един от бежанците не е поискал да бъде преместен във ведомствена база, предава БНР.

Близо 230 бяха приютените в района украински бежанци. Част от тях получиха статут на временна закрила.

Семейството на Наталия от Одеса нито има къде да отиде, нито може да остане в хотел по новата държавна програма. Жената е започнала работа в Кърджали. С двете си деца, които вече са в българско училище, тя търси квартира, но наемите са високи.

„Те не могат да ползват тази държавна помощ – било 10 лева, било 15 лв., след като член от семейството работи. Тя е намерила квартири, но с една заплата няма как да поеме и квартирата – това е проблемът“, уточнява заместник-областният управител Юлия Чортленева.

Наталия е сред първите, пристигнали в Кърджали в началото на войната, приютена била от отец Боян Саръев в манастирския комплекс „Св. Успение Богородично“. Други трийсетина нейни сънародници са обитавали манастира, но почти всички вече са го напуснали.

Саръев им дал срок до 7 юни да уредят живота си извън светата обител, защото не е получил финансиране за издръжката им от държавата. Въпреки това свещеникът е удовлетворен от помощта, която е предоставил.

„Народът сам се организира, носеше продукти, дрехи, посещаваха ги, утешаваха ги“, разказва той пред БНР.

Сабахатин Гьокче е собственик на хотел край Кърджали. В хотела му са останали само две семейства украинци, за които ще получава по 10 лева за нощувка.

„За 5 лева как да им дам закуска, обяд, вечеря“, пита Гьокче, който се заканва повече да не участва в държавни програми.

По данни на областната администрация в Кърджали някои от украинските бежанци искат да устроят живота си в Родопите, търсят работа и квартира.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ