Шофьорите плачат! Караджов им стъжни живота: От 1 юли започва начисляването

payimage-516372

Цялата второкласна пътна мрежа ще влезе в обхвата на тол системата и ще бъде таксувана. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след среща с превозвачи в понеделник.

Друга обсъждана тема била промяна в работата на тол системата. От бранша настояваха да няма рязък скок на тол таксите и повишението да бъде отложено с половин година. Караджов потвърди, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2023 г.

Предложението на министъра е постепенно въвеждане на обхвата и новите цени, спрямо проучване, което ще бъде направено от Министерство на финансите.

“В случай на положително становище, това може да залегне в следващия бюджет за 1 януари догодина”, поясни Караджов.

Той коментира, че 6-месечната отсрочка не е “стъпка назад”, а “закономерно” решение, съобщава БЛИЦ.

“На второ място – увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, изглежда доста драстично в обществен план, затова смятам, че на стъпки е по-правилно и обществено приемливо”, обясни Караджов.

От 1 юли камерите на тол системата ще започнат да начисляват съответната единица за съответното превозно средство. “Тези, които замърсяват повече, т.е Евро 2,3,4 ще плащат повече от тези, които са Евро 6. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече също ще заплаща”, обясни министърът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ