Скандални разкрития! Киро и Асен пазят в тайна танкерите, защото вместо втечнен газ, у нас влиза… руски

кирил петков асен василев

Два танкера с американски втечнен газ очаква България през юни месец. Те трябваше да пристигнат съответно днес, 8 юни, и на 23 юни, но според вицепремиера Асен Василев първият танкер вече е пристигнал и разтоварен и страната ни потребява от закупеното от САЩ синьо гориво, съобщава ПИК.

Оказва се обаче, че никой извън правителството не знае къде е акостирал първият танкер. Властта така и не дава убедителни отговори защо тази информация трябва да се пази в тайна, че разтоварването и преносът на втечнения газ до България може да се осъществи само на две места.

Вариантите са това да се случи или на гръцкия остров Ревитуза или на турския плаващ терминал „Елтугрул Газ“ на фирмата „Боташ“. Припомняме, че според публикации в медиите на Ревитуза капацитетът отдавна е запълнен, а страната ни не е запазила допълнителен, за да може да се разтоварят там танкерите. Това означава, че единствената крайна точка на американските танкери, които Петков купи чрез т.нар. „блуждаеща сделка“, може да бъде турският плаващ терминал.

Което означава две неща. Първо, че цената на газа рязко ще се повиши в сравнение с цената, на която е купен, и най-вероятно ще е доста по-висока дори от цената за руския газ, която България плащаше, докато го получаваше.

И второ, далеч по-важно, страната ни всъщност няма да получи американски втечнен газ, а отново руски…

Причината за това е, че в Турция преносът на газ е забранен със закон. И за да стигне до България някакъв газ от американските танкери, държавата ни трябва да ги продаде на Турция, а след това на изходната точка на границата да купи същите количества, за да влязат в страната ни.

Експерти разкриха, че въпросните количества обаче изобщо няма да са от американския газ. След като се споразумеем с Турция за цената на синьото гориво, което сме им продали от американските танкери и сега си го купуваме обратно, но на по-висока цена, договорените количества ще влязат у нас през тръбите на „Турски поток“. И тъй като газът, който тече по тях, няма как да се раздели на американски и руски, де факто страната ни ще си купи руски газ, но на далеч по-високи цени.

А значителното оскъпяване ще е по четири линии. Първата е цената, която България плаща по „блуждаещата сделка“ за закупуването на двата отказани от Китай TaHkepa с втечнен газ. Втората е цената, на която ще го продаде на Турция, за да получи същите количества на изходната точка на тръбопровода й. Третата е цената, на която ще го закупи от Турция, за да го получи обратно. И четвъртата е свързана с таксите, които ще плати за извънредното пребиваване на танкерите на стоянката на терминала „Елтугрул Газ“. Според запознати въпросните такси са 8 пъти по-високи при извънредни ситуации, както е в случая с американските танкери.

Към това трябва да се добави и фактът, че при преноса на въпросния газ се губят между 25 и 32% ОТ КОЛИЧeствата.

Експерти изразяват съмнения, че именно това е и причината Петков, Василев и Александър Николов да се оплитат в лъжи за сделката с американските танкери, а мястото на разтоварването им да е най-строго пазената тайна в държавата. По думите им, ако се разбере къде са акостирали корабите и за лаиците ще стане ясно, че всъщност ние не потребяваме американски газ, а Отново руски, но на значително по-високи цени заради всички сделки и такси по покупко продажбата със САЩ и след това с Турция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ