Караджов: Втрещен съм от това, което казва Рашков. Бащата на Петков му дава акъл

payimage-516372

Видях какво е казал министър Рашков и съм втрещен. През януари съм му изпратил писмо, което вчера показах на медиите. Там пише – да се съберем Рашков, аз, министър-председателят и да решим ще ги прекратяваме ли договорите и какви са рисковете.

Това заяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов по повод обвиненията на вътрешния министър Рашков, че не си е свършил работата по проверката на инхаус договорите.

Запитан незаконосъобразни ли са инхаус поръчките, както твърди Рашков, Караджов каза : „Във връзката между АПИ и Автомагистрали са използвани инхаус процедури, които за мен не са издържани. На 31 януари съм изпратил тези документи в МС, на финансовия министър и на Бойко Рашков. Не съм получил в отговор и една дума. В този документ съм посочил и рисковете. Бойко Рашков не е предложил да прекратим тези договори. В документа, който идва до мен от канцеларията на министър -председятеля ясно пише – да се трансформират договорите. Какво казва Бойко Рашков? Че тогава ми у казал да трансформирам незаконните договори в законни строителни работи, а сега прави инсинуацията, че съм се забавил. От януари досега къде ги тези, всичките в бяло ангели.“

Караджов обясни, че говори за съгласувателната процедура по бюджета. В нея той е предупредил, че има недостиг. И обясни пред медиите откъде идва той – 2,4 милиарда лева са похарчени с решение на Народното събрание, един милиард изначално не е бил записан нито за дължими суми по инхаус процедурите, нито за бъдещи плащания по автомагистралите. Следователно, и той е в недостиг. Тук са и 500-те милиона, обещани на общините за техни проекти.

Това е есенцията за тези липсващи средства, обобщи Караджов. И каза, че попитал „как с този недостиг пречистваме годината, как с тази дупка в бюджета вие го пускате. И си излязох, без да получа отговор и без да настоявам да ми се слагат някакви пари“.

Караджов обясни, че стои зад този бюджет, но „нещо трябва да се ореже“. Затова поискал бюджетът да се разгледа на коалиционен съвет, преди да се гледа официално.

Караджов коментира и думите на колегата си Сандов, че бил натискал фирма, близка до ГЕРБ да довърши Струма.

„Абсолютна лъжа и вчера му го казах в очите – и ти ли, Бруте?! Има процедура, която е правена преди две години и тя е минала през всички съдебни инстанции. Идеята да се работи с две платна върху западния склон не е моя. Тя беше представена от бащата на Кирил Петков в неговия кабинет. Преди две години има избрани два изпълнителя. Как да натискам за някоя от тях.

Никога не съм се виждал с фирми, извън формата на Камарата на строителите, бе категоричен вицепремиерът в оставка.

Караджов говори пред медиите, след като участва в конференция за зеления преход, организирана от Дир.бг.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ