Ежедневен ужас! Всеки втори жител на Пловдив е подложен на тормоз години наред

пловдив строеж

Багери, тежки камиони и бетон помпи тормозят пловдивчани в почивните дни, при това съвсем законно, алармира бившият общински съветник Иван Димов. Проблемът е заложен в Наредбата за обществения ред, която позволява на строителите да работят през уикенда и дори на официалните празници, твърди Димов. На практика всеки втори пловдивчанин е подложен на тормоз от шумните обекти, защото градът се е превърнал в строителна площадка заради изграждането на стотици нови жилищни сгради и безкрайните пътни и ВиК ремонти.

Проблемът е от години, признава пред „Марица” Вяра Колева, ръководител на Дирекция „Екология” към Община Пловдив. От данните, получени в резултат от общата стратегическа карта, отчитаща шумовите нива в резултат на влиянието на всички източници на шум на територията на агломерация Пловдив, е видно, че 45% от населението на Пловдив е изложено на нива на общ шум, уточни г-жа Колева. По нейно мнение топката е в полето на местния парламент, където може да бъде променена Наредбата за обществения ред, за да може да бъдат наложени ограничения в работата на строителите през почивните дни.

Според кмета на район „Южен” Костадин Язов обаче кучето е заровено другаде. „Наредби на Общинския съвет не може да се приемат в противоречие със законите, в случая – със Закона за защита от шума, с който се урежда режимът на строителните дейности и няма забрана за работа в почивните и празничните дни”, обясни Язов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ