Скандал! Надежда Йорданова погна майката на Гери-Никол заради схеми с обществени поръчки

payimage-537643

23 лв. за килограм кашкавал и 5 лв. за литър олио – това са цените, на които фирмата на майката на изпълнителката Гери-Никол е продавала храна за затворите след спечелена обществена поръчка. Сега те могат да се струват нормални заради инфлацията, но уловката е, че поръчката е спечелена през 2020 г., когато двата продукта струваха съответно 11 лв. и 2 лв., пише 24chasa.bg.

В консорциума „Чех Груп” влизат две фирми – „Чех – Йосиф Новосад” и „Финанс груп 2013”. Втората бе тази, която разработи проекта за Ларгото в София – обект, станал известен със скандали за милиони, включително и аферата „Ало, Банов съм”.

Договорът между ГДИН и „Чех Груп” за доставката на храна на повече от двойно завишени цени е сключен на 3 март 2020 г. Стойността на обществената поръчка е била 55 млн.лв. с ДДС. Контрактът е сключен при икономически неизгодни условия за максимален срок от 5 години. Променяни са параметри за единичните цени на продуктите, които в крайна сметка са доставяни с надценка, далеч над пазарната.

“Това създава нездравословна среда. Фирми, които могат качествено и в срок да свършат работата, не кандидатстват, защото знаят, че правилата на играта не са честни”, каза зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

“Чех груп” е кандидатствала да доставя храна на затворниците с обществена поръчка и през 2019 г., но процедурата е прекратена. Тогава цената е била 34 млн. лв. за 4 г. Година по-късно ГДИН увеличава срока на 5 г., както и цената. Освен това лишените от свобода в последните няколко години намаляват значително, но разходите за храна се увеличават, пише в доклада на АДФИ.

От 4 лв. на човек на ден през 2018 г., към март 2022 г. цената скача на 6 лв. “Условията по договора са направени така, че трудно може да бъде прекратен”, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя ще иска дисциплинарна отговорност от зам.-директора на ГДИН, който отговаря за обществените поръчки, както и възстановяване на пари от неизгодни договори, посочени в доклада на АДФИ.

Оскъпено строителство, незаконно отстраняване на кандидати, за да остане един, избиране на оферти, които са неизгодни, са само част от нарушенията при ремонтите на арестите, показва докладът на АДФИ. За този в Благоевград например са платени 140 хил. лв. повече. Удължен е и срокът з а подаване на оферти за строителството на новия затвор до Самораново, каза главният секретар на министерството Десислава Гайдарова.

Причината е, че оферта е подал само един участник – практика от миналото, която сегашното ръководство не одобрява, защото така няма конкуренция и не може да се избере най-изгодната и качествена оферта.

Случаят с фирмата на майката на Гери-Никол не е най-фрапиращият, разкриха министърът на правосъдието Надежда Йорданова и земестникът ѝ – Емил Дечев. По думите им 21 договора на частни фирми с Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) ще бъдат изпратени в прокуратурата заради съмнения за корупция и измами. Те са получили доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), в който има данни потресаващи случаи при обществените поръчки и договорите за доставка на продукти и услуги за затворите. Проверката беше възложена от Янаки Стоилов като служебен министър.

Според доклада най-скандална е поръчката за дезинсекция на сградите на ГДИН. Печели консорциумът “Фаворит Мениджмънт” с водещ партньор фирма от Варна. Стойността е 1,45 млн. лв. за срок от 36 месеца.

Одиторите са разкрили, че са надписани 11 хил. кв. м над тези, които трябва да се дезинсекцират.

Според фактурите един човек е обработил 8108 кв. м за час, което според АДФИ е индикатор за измама. Така са платени 82 хил. лв. повече и е ощетен бюджетът. Освен това при провеждането на обществената поръчка комисията е отстранила конкурент на “Фаворит Мениджмънт”, като е въвела допълнително условие, на което няма право. Така печели правилният кандидат, който имал само 5 души персонал.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ