И Хаджигенов ревна: Ще подкрепим протестите! Правителството пада, има нужда от експертиза

payimage-477410

Агонията трябва да спре и да отидем на нови предсрочни парламентарни избори. На тях се очаква да има някакво разместване. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов, цитиран от News.bg по повод предстоящия вот на недоверие срещу кабинета, който ще бъде обсъден във вторник и гласуван в сряда.

Той смята, че вотът на недоверие ще мине, защото има сформирано ново мнозинство в парламента. „Ние идваме“ ще подкрепи протестите днес и утре, за да покажат на статуквото, че са тук.

Според него политическата криза не е чак толкова лошо нещо, а е вид пречистване. Явно трябва да минем през този период на пречистване в Народното събрание и политиците да поумнеят. Политиците трябва да се съберат заедно срещу статуквото, настоя още Хаджигенов.

По отношение за гражданския конвент за правосъдие Хаджигенов заяви, че са избрани пет стъпки, за да може да се покаже, че има базови неща, които могат да се случат в сегашното Народно събрание и без промени в Конституцията. Досега обаче трябвало да се случат промените в КПКОНПИ и ВСС. Водещото е ВСС и за да може да се махне главният прокурор Иван Гешев и да се случи правосъдието най-накрая, е да има промяна в Закона за съдебната власт, подчерта Хаджигенов.

Идеята е да се покаже на властта, че може да се случат промените, ние знаем как и просто трябва да се направи, каза Хаджигенов.

Той е на мнение, че нов ВСС до 3 октомври няма да се сформира, защото дотогава може да няма парламент.

Народното събрание и правителството имат зверска нужда от експертиза – не теоретици, не догматици, а реални експерти, от хора, които имат реална концепция какво и как да се направи, отбеляза Хаджигенов.

Останалите теми, които ще се обсъдят гражданския конвент за правосъдие, са измененията в НПК, българският вариант на закона „Магнитски“ и адвокатурата като активната среда в правосъдната реформа. Темите престои да бъдат обсъдени от водещи юристи и магистрати у нас – адвокат Михаил Екимджиев, съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ