Министърът на енергетиката в оставка: В Чирен липсва 65% от газа! Прави се всичко възможно…

payimage-516519

„В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи“, коментира пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Той оправда малкото количество нагнетен газ с доставките на синьо гориво в Европа.

„Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа. За съжаление, зависимостта от руски газ нарасна през последните години. Когато основният доставчик на Европа не е устойчив и не преследва само търговски цели не може да се прогнозира какво би се случило реално“, коментира Николов.

По думите му заради ситуацията в света никой не разкрива информация, откъде доставя и с кого преговаря за газ.

Преди дни за кризата с газа предупреди депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който посочи, че запасите в Чирен са много малко – 34%, а т.нар. евтин американски газ се е оказал по-скъп с 11 долара.

Преди ден Гърция обяви, че започва да се запасява с газ за зимата.

По-рано Германия обяви, че влиза е извънредно положение за газа до 8 юли, а газовите хранилища са запълнени на 62%. Франция и Италия също влязоха в режим на пестене на ресурси.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ