България плаче! Почина проф. д-р Марин Роглев – доайен в родната психиатрия

Свещ

Почина светилото и доайен в родната психиатрия проф. д-р Марин Роглев. Известният пловдивчанин навърши вчера 86 години. Негови ученици са повечето от днешните психиатри в Пловдив.

Проф. Марин Роглев дмн завършва медицина във ВМИ -Пловдив през 1960 г. От 1969 г. е асистент в Катедрата по психиатрия и медицинска психология към ВМИ – Пловдив.

Научната степен доктор по медицина защитава през 1976 г., а дмн става през 1985 г. През 1988 г. е избран за доцент и ръководител на катедрата. От 1997 г. е професор.

Основните му научни изследвания са в областта на клиничната психиатрия, генетиката на психичните заболявания, психофармакотерапията, психотерапията и медицинската психология.. Проф. Марин Роглев продължава традициите на пловдивската психиатрична школа в областта на биологичната психиатрия и проучванията на афективните разстройства.

Автор е на над 200 научни публикации. Съавтор е на учебници, учебни ръководства, тестови методики в клиничната психология и психиатрия.

Проф. Роглев беше и общински съветник от ВМРО в периода 2007-2011 година.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ