Тройният убиец от Рогош към жертвите си: Докато не умре някой, няма да изляза!

убийство рогош

„Докато не умре някой, аз няма да изляза!“. С тези думи се е обърнал убиецът от Рогош Николай Христов към роднините му, с които често имали конфликти, по повод съдебно решение на граждански съд, по силата на което семейството му следва да освободи имот, който бил в центъра на враждата между тях повече от 10 години, предава Марица. Това твърди свидетелка на трагедията от 6 август в пловдивското село, при която Николай гръмна чичо си и двама свои братовчеди.

Адвокатът на обвинения за тройното убийство твърди, че правната квалификация, по която се движи наказателното производство към настоящия момент, а тя е възможно най-тежката, не се подкрепя от събраните до настоящия момент доказателства по делото. „Считам, че с оглед събраните доказателства по делото, безспорно е установено, че реакцията на подзащитния ми, изразяваща се в използване на незаконно притежаване на оръжие и произвеждане на изстрели, е предопределена от изключително агресивното поведение на потърпевшите. За съжаление, това са неговият чичо и двамата му първи братовчеди. Независимо от изключително близката родствена връзка, взаимоотношенията между двете страни са били изключително влошени в един период от 10 години назад във времето. В тази насока в прокуратурата има депозирани множество сигнали от моя подзащитен и баща му, по които те са били потърпевши от агресивното поведение на тримата потърпевши. В рамките на разследването прокуратурата е събрала другите доказателства, но което е най-лесно да изиска – тези преписки, не е направила“, подчерта той на гледането на мярката.

По думите му, много е кратък времевия отрязък между първия изстрел, с който чичото Енчо Манолов бил повален от външната страна на двора и следващите два изстрела в тялото му.

„На практика ние сме в невъзможност да установим дали действително тези 2 изстрела, които могат да обосноват тази тежка квалификация, са възпроизведени в момента, когато този човек е бил жив. Това е всъщност разковничето на наказателното производство, което трябва да се даде отговор, дали тези 2 изстрела са във вече човешки труп или в още жив човешки организъм. Мисля, че на този етап не може да се даде вяра на тази експертна справка, още повече, че тя е справка и почива на някакви повърхностни изследвания. Ако обаче в онзи минимален обем анализ на доказателствения материал, извършен, което е необходимо да се извърши, безусловно прави впечатление, че конкретният случай, в който е изключително фатален за тримата нападатели е иницииран от самите тях. Безусловно е установено, че те навлезли в неговия имот насила, че са започнали да чупят и ломят металните ограждения под формата метална ограда под формата на врата и прозорци, били са въоръжени с метални пръти и освен това гласно са възпроизвели на турски език закани, че ще го убият. В този момент на нападение, той е бил пред входната си врата на къщата, като те са навлезли 20 метра в двора от входната врата, която е на улицата. При него в този момент е била малолетната му дъщеря, тоест той е бил изправен пред ситуация да запазва своя живот и здравето и живота на дъщеря си. Сега, дали тези факти ще обусловят в по-лека квалификация, това ще стане ясно вероятно след едно продължително разследване, но аз считам, че тежката квалификация, която е възможно най-тежка по смисъла на закона, в момента поставя подзащитния ми в ситуация, която не се обуславя от доказателствата по делото“, каза още адвокатът и поиска „Домашен арест“ за клиента си.

От прокуратурата контрират думите на защитата на Николай. „Ако има някакъв резон, който впоследствие на разследването и събраните доказателства може да доведе до промяна на правната на квалификация за първите двама убити от изменение в най-тежкото обвинение спрямо тях, то по отношение на чичото Енчо няма каквито и да е било основания да се променя квалификацията за умишлено убийство. Налице е експертна справка, според която смъртта е настъпила едва след 2 контролни изстрела, докато е бил повален на земята извън къщата на двора. Де факто същият е бил екзекутиран приживе с 2 контролни изстрела, след като дори и да се приеме, че е налице обстоятелства за промяна на квалификацията, изразяващи се в действително агресивното нападение от страна на пострадалите, същото е било преустановено с убийството на първите двама и привеждане в безпомощно състояние на Енчо. Едва след това са възпроизведени, според експертите, приживе двата контролни изстрела, довели до неговата смърт“, твърдят от държавното обвинение.

В крайна сметка Николай остана в ареста и там ще дочака старта на процеса срещу него. В крайна сметка от съществено значение за изхода му ще бъде прецизното установяване точно на този важен детайл – кога е настъпила смъртта на Енчо. От това зависи и дали ще може да се лансира в пълнота версията за самоотбрана, която адвокатът на Николай от Рогош само щрихира в съдебната зала.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ