Демерджиев изправи косите на населението: Човек на Рашков се е издънил! Полицаи участват в трафика

иван демерджиев

Има „пробити“ служители на „Гранична полицията“, които участват в трафика на мигранти през българо-турската граница. Това призна тази сутрин служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В тази връзка и след вчерашния инцидент в Бургас, при който автобус камиказке с 47 мигранти помете патрул на полицията и двама полицаи загинаха, зам.-директорът на „Гранична полиция“ Деян Моллов снощи е подал оставката си, съобщи още Демерджиев.

Само преди дни, в началото на месеца, Моллов, който бе директор на „Гранична полиция“, бе понижен в длъжност от Демерджиев. На този пост пък бе назначен два месеца по-рано, на 2 юни 2021 г., със заповед на тогавашния служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„За съжаление има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти и работим с тези данни от две седмици. Разпоредил съм на службите на МВР да работят по оперативната информация, с която разполагаме. Възложих изрично на г-н Моллов задачата да концентрира своите усилия изцяло в опазването на сухопътната граница и да спре мигрантския поток. Освободих го от всякакви други административни функции. Той пое този ангажимент, но не можа да се справи с него. Когато човек е поел ясен антажимент и не е успял да се справи с него, напротив – има данни, че служителите му са „пробити“, мисля че е най нормално този ръководител да понесе отговорност. Работата на зам. директора бе да издири тези хора и да освободи структурите си от тях“, заяви Иван Деремджиев пред Би Ти Ви.

На въпрос дали в действията на моллов вижда умисъл, той добави: „Към днешна дата не мога да кажа, че става въпрос за умисъл, макар че проверките текат и се установи такъв, ще предприемем и следващи действия. При всички случаи това е несправяне със задача, която той пое като ангажимент и твърдо заяви, че ще го изпълни“.

Демерджиев посочи още: „Тези служители са на различно ниво, на средно ръководно ниво, което е достатъчно сериозно ниво, за да се съдейства на една такава дейност. Службите на МВР проверяват интензивно тези сигнали и очаквам докладите със съотвените резултати да бъдат уличени тези служетели. Ще бъдем безкомпромисни с наказателна или дисциплиранна отговорност“.

Вътрешният министър очаква засилен натиск на българо-турската граница през септември и октомври. „Ситуцаията в момета е такава, каквато няма аналог в последните години като натиск. Той се е увеличил над 6 пъти от миналата година. Около 1000 души на ден спираме на границата, а бяха около 300“, притеснен е Демерджиев.

По думите му, около 1000 евро е таксата на мигрант, която прибират каналджиите.

„Вчерашният курс е 47 хил. евро за групата. Затова е тези хора са си позволили да купят този бракуван автобус за 6000 евро. Лицето, от което са го купили, беше задържано вчера. Акумулирането на такива големи финансови потоци, води до възможност да бъдат привличани много лица, в това число и на служители на „Гранична полиция“, посочи Демерджиев.

„Такива вериги са били докладвани в МВР, но не са били взети мерки. Включително и по отношение на ръководния състав, който е неглижирал тези сигнали или не е реагирал адекватно. Имало е по рано данни. В най-скоро време дъдат реализирани съответните операции“, закани се МВР-шефът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ