Адът е на земята! Над 120 къщи наводнени в Трилистник, хора плачат и се изселват като на война

трилистник

Над 120 къщи от общо 300 са наводнени в Пловдивското село Трилистник от придошлите води на река Стряма, съобщи пред „24 часа“ кметът Мирчо Петров. Ситуацията е била особено драматична преди обяд, когато уплашени, местни жители са бързали да напуснат домовете си.

Някои плачеха, като една възрастна жена, че в бързината да се спаси, не е успяла да си вземе апарата, с помощта на който диша.

„Като на война“, описа гледката известният фермер Красимир Кумчев.

Хората, които се изселиха, са намерили подслон при роднини в Пловдив и околните села. Някои в бързината са забравили важни вещи и документи, но се надяват да се върнат скоро.

„Заедно с кмета на община „Марица“ Димитър Иванов организирахме извозването на хората, като използвахме и нашите автомобили“, уточни Петров. Той добави, че в момента ситуацията се е поуспокоила.

Според Кумчев най-вероятно наводнението е станало от скъсана дига с дължина от 50 метра по река Стряма в района на село Калековец. Това той е установил, облитайки с хеликоптер мястото на бедствието. Наводнени са и много земеделски земи, както и част от магистрала „Тракия“.

Вертолетът е дошъл със съдействието на президента Румен Радев, който заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и на земеделието Явор Гечев посетиха и Трилистник, след като преди това държавният глава беше в Карловско.

Драматичните часове за Трилистник дойдоха малко по-късно след наводненията около карловските села. Кумчев не спести критики към държавните институции. „Цари безхаберие. За пръв път тази година „Напоителни системи“ не почистиха съоръженията си“, каза той. По-късно публикува как багер запълва дигата. „Само не си мислете, че това е техника на „Напоителни системи“. Сами организираме, наемаме техника, плащаме, молим се!“, обясни фермерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ