Горещо проучване на „Медиана“: ГЕРБ бие с голяма разлика при избори днес – 22,8% срещу 17,1% за ПП (ГРАФИКИ)

бойко борисов

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 или дори партии 9 – всички, които бяха досега плюс „Български възход“ и „Изправи се България“. Това показва изследване на агенция „Медиана“.

Засега ГЕРБ определено доминира като води с близо 6% пред „Продължаваме промяната“. Три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“, се борят за трето, четвърто и пето място с практически изравнени позиции.

Въпреки, че „Има такъв народ“ бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента. „Демократична България“ и „Български Възход“ също са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политичecka битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще.

Близо 70% от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо, а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия. 40% от хората споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

Логично, доминиращите обществени настроения се ориентират в посока: „Стига с тези санкции и контра санкции“ (42%); Украйна и Запада също имат отговорност за войната (38%); „Не е сега времето да влизаме в Еврозоната“ (58%); Газ да купуваме от този, който ни го предлага по-евтино (64%).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ