Нов скандал! Кирил и Асен газят два закона, трупат лични данни на избиратели

кирил петков

Трети мощен предизборен скандал гръмна около лидерите на „Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев. След като от щаба на ПП изтекоха брутални указания за агитация, а след това и списък с армията пиари, които правят имидж на харвардската партия, сега на бял свят излезе нов документ. С него ПП нарежда на структурите си по места да събират имена, адреси, рождени дати, телефони, да търсят избиратели по домовете и да организират незаконни томболи с награди.

Документът от 12 страници е озаглавен „Ръководство за провеждане на събития на открито“ и включва цялостната визия на кампанията на ПП, инструкции към местните структури на формацията и партийни опорки.

Оригиналът не е бил на български език, той като в материала са останали думи на английски, разкрива Трибюн.бг.

Документът нарежда на активистите на ПП от цялата страна да извършват действия в разрез с поне два закона – Закона за личните данни и Изборния кодекс.

Първото нарушение е свързано с незаконно събиране на лични данни на избиратели. На активистите на „Промяната” е наредено да събират имената, адресите, телефонните номера, имейл адресите и подписа на избирателите, без да се съобщава за какво ще бъдат използвани и къде и как ще бъде съхранявана тази чувствителна за гражданите информация.

На избирателите се предлага също да се включат в томбола с награда, което е забранено от Изборния кодекс и е в разрез с препоръките на Кодекса на добрите практики по изборните въпроси на Венецианската комисия, защото уврежда сериозно свободното избирателно право.

Най-притеснителна обаче е информацията, че хората, които вече са доверили личните си данни на активистите на ПП, ще бъдат посещавани в техните домове за допълнителна агитация. С какви средства ще продължава агитацията обаче не е ясно.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ