От ДеБъ извиха ръцете на БСП, постави им ултиматум, за да се включат в коалиция: Решавайте!

корнелия нинова

Ако БСП не подкрепи предложението за въоръжаване на Украйна, шансовете за сътрудничество с тях биха намалели значително. Това заяви Владислав Панев от „Демократична България“ в ефира на Нова нюз.

„Два дни преди откриването на 48-ото НС формулата за съставяне на правителство е абсолютно неясна. Ако преди две седмици смятах, че шансовете за излъчване на кабинет са 50/50, сега по-скоро съм песимист“, допълни той.

Той категорично заяви, че “Демократична България” няма да подкрепи правителство с първият мандат. “За първия мандат няма шанс да бъде излъчен кабинет с нашата подкрепа”, заключи Панев.

Подкрепата си за втория мандатоносител – “Продължаваме Промяната”, ДБ ще дадат в зависимост от “бюджетната дисциплина”.

“Много е важно да видим какви ще бъдат числата за 2023 година”, подчерта Панев и допълни, че вижда “много сериозни предизвикателства” по отношение на бюджета за следващата година. “България има нужда от по-балансиран бюджет, отколкото този който се задава”, заяви още депутатът от ДБ.

“Раздаване на пари на калпак” е техника, която се е използвала по време на кабинета “Петков”. За този период тя е сработила, но през следващата година страната ще има нужда от насочване на помощите – определяне на енергийно бедните и две тарифи за цената на тока.

Той коментира какви са възможните формули за коалиция, като изтъкна, че такава с участието на БСП е под въпрос.

“Миналата година, когато се коалирахме с тях, нямаше война в Украйна. В момента тази линия на разделение между нас и БСП и е доста сериозна и не съм сигурен, че ще можем да я изчистим в следващите седмици”, коментира Панев и допълни, че ако БСП не приеме предложението на ДБ за въоръжаване на Украйна шансовете “за сътрудничество с тях биха намалели значително”.

Те обаче биха си сътрудничили по темите съдебна реформа и енергетика, посочи Панев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ