Експерти удариха служебния кабинет: 2 тарифи за тока?! Министерството на труда бяга от отговорност

Мартин Владимиров

Използването на две тарифи за цената на тока няма да помогне на енергийно бедните хора. Такова мнение изразиха от ефира на Нова телевизия енергийните експерти Иван Хиновски и Мартин Владимиров.

„Смятам, че това не са две тарифи, а трябва да се смята като отстъпка. И сега има 5 Динамични тарифи. Не е обществено справедливо да се предлагат такива мерки на калпак“. Има хора, за които, каквато и да е помощ няма да има стойност. В България от години има дефиниция за енергийна бедност, но просто не се прилага. Министерството на труда бяга от отговорност да разработи наредба за регистриране и подпомагане на енергийно бедни домакинства“, каза Хиновски.

„Няма яснота какви ще бъдат тарифите. В момента цената за електроенергията за бита е най-ниската в целия ЕС. Тя се поддържа изкуствено ниска от десетилетия. Означава ли предложението на МС, че реално по-бедните домакинства ще плащат още по ниска тарифа или всъщност по-богатите домакинства, тези с по-голяма консумация на електроенергия на месечна база, ще плащат по висока цена от сегашната?

Това, което в момента иначе ще направим, е да изпратим поредния грешен сигнал кЪМ потребителите, че те няма нужда да инвестират в подобряване на енергийната си ефективност и намаляване на потреблението. Трябва ни дефиниция за енергийна бедност, дори, за да вземем парите от Плана за възстановяване. Важно е да се определи ясно колко са енергийно бедните хора в България. Сегашните данни показват, че около 1/3 от населението на страната се отоплява трудно“, заяви Мартин Владимиров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ