Ген. Атанасов дава акъл: Системата на МВР е задръстена, има пенсионери! Трябва да се реже до кокал

ген. атанас атанасов

Полицейският чадър над наркотрафика стана болест. Това не е нещо, което се случва от вчера или от два дни, а е резултат от дългогодишната кадрова търговия по времето на управлението на ГЕРБ. И другият много тежък проблем е, че системата е задъстена на най-горното ниво от т.нар работещи пенсионери. Те са едно голямо количество хора, които получават пенсия и заплата и нямат кой знае какъв стремеж за резултати. Това задръства долните нива и лишава от мотивация младите служители на МВР, които имат качества, но не и мотивация. Така съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов коментира смяната на седем шефа на районни управления в София, предава 24 часа.

А това, което се случи сега с тези промени на началници на районни управления в София, е много ниско ниво. Министър Демерджиев, ако иска радикална промяна в борбата с трафика, трябва да посегне много по-високо. Информация вътре в службите на МВР има достатъчно, защото в отделните звена по между си служителите знаят кой с кого контактува и работи от оганизираната престъпност, каза още Атанасов.

Нямам представа от кадровата работа на министър Рашков, но самият министър Демерджиев каза, че тези хора не ги освобождава от системата на МВР, а само ги премества, защото те не са положили достатъчно усилия. Именно затова казвам, че това е палиативна мярка. Ако се търси реформа, трябва да се реже до кокал. Ако искаме да се получи качествена промяна в МВР, бих предложил грузинския модел. След като толкова е загнила системата, нека за една седмица да сменим всички началници и да търсим резултат. Има процедури. Аз не съм чул за последната година да има конкурси в МВР. Постоянно се сменят началници – сменят се едни, слагат се други временно и временното става постоянно. Конкурсното начало в МВР е загърбено, а трябва да се върне, за да има качествен подбор. Това е свързано с освобождаването на горните нива от пенсионерите, смята генералът.

Той не назова конкретни нива, но уточни, че става въпрос за над 2000 души. В началото на управлението на Бойко Рашков те са били над 4000, но част от тях били сменени. Най-сериозен бил проблмът в пожарните.

На въпрос кой би могъл да извърши реформата в МВР, Атанасов отговори: Според мен има достатъчно хора. Сутринта слушах интервю на Николай Радулов, който много доре познава системата и назова проблемите, които назовавам и аз. Хората, които гледат професионално на темата, знаят къде са проблемите и по какъв наин могат да бъдат решени. За това обаче трябва политическа воля и редовно правителство.

Атанасов коментира, че иска да се сформира редовно правителство, но от ДБ не биха подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ