Станаха за смях! Страх скова ПП и ДБ, бягат от среща с Гешев. А правосъдната реформа им е приоритет

кирил петков христо иванов

Страх скова парламентарните групи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Причината – бягството и на двете формации от среща с главния прокурор Иван Гешев, на която в открит формат (пред медиите) да се обсъдят конкретни идеи и предложения за правосъдна реформа, пише БЛИЦ.

Преди две седмици Гешев изпрати писма до всичките 240 народни представители, като ги призова за спешни законодателни промени, с които да облекчат работата на прокурорите, както и да се отговори на увеличаващата се в последната година престъпност. Миналата седмица главният прокурор проведе три срещи с ръководствата на парламентарните групи на „Български възход“, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Във вторник е предвидена среща на ръководството на прокуратурата и с групата на БСП. Интересната подробност в случая е, че левицата има политическо решение отпреди две години, с което също е поискало оставката на Иван Гешев. Въпреки това, обаче, от БСП застават на принципната позиция, че в интерес на държавата е да има диалог между институциите и утре ще разговарят с обвинител №1.

Какви обаче са мотивите на ПП и ДБ да не желаят да разговарят за правосъдна реформа, макар да твърдят, че тя е сред водещите им приоритетите. От „Продължаваме промяната“ като цяло нямат дори нужната експертиза в сферата на правосъдието и по друга причина. Кукловодът на двете политически ГМО-та – олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев, просто остави юридическата тематика на „Демократична България“. Наред с това – Кирил Петков и Асен Василев имат и персонални причини да избягват влизането в диалог с Иван Гешев. Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата разследва скандалните договори за доставка на природен газ, за които от служебното правителство твърдят, че потребителите са ощетени със стотици милиони евро. Има проверка и по изтичане на класифицирана информация от кабинета на министър-председателя.

От „Демократична България“ пък вече цяла седмица гузно мълчат по разтърсващото становище на Венецианската комисия – Европейската комисия за демокрация чрез право, в което остро се критикуваха опитите на бившия правосъден министър Надежда Йорданова да ограничи правомощията на главния прокурор чрез лобистка поправка на НПК и съдебния закон. Европейските експерти напомниха, че за подобни действия са нужни промени на основния закон, както и гаранции, че при засилването на контрола над обвинител №1 няма да се стигне до политически и/или друг нелегитимен натиск над независимостта на прокуратурата.

С отказа си да разговарят с ръководството на прокуратурата, обаче, ПП и ДБ на практика за пореден път признават, че нямат нужния капацитет за провеждането на реформа в съдебната власт. А и нещо по-важно, че винаги досега законите, с които са ограничавали правомощията на прокуратурата и съда, изглежда са изготвяни от адвокатите на олигарсите, стоящи зад двете политически проксита. Именно с подобна лобистка поправка, прокарана най-вече от ПП и ДБ в предходния парламент, спецправосъдието бе ликвидирано, като тежките последици от това тепърва ще се стоварват върху цялото общество.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ