Черната вдовица от Пловдив „опитала“ да спасява болница, направи цирк в съда: Трябваха 11 милиона!

бойка янушева

„Болницата, в която работих, беше обявена в несъстоятелност. Трябваха 11 милиона лева, за да се спаси здравното заведение. Знаехме, че така можем да получим пари, но сметките на лечебницата бяха запорирани и затова регистрирахме фирми, през които да минат транзакциите. Не знаехме обаче откъде идват средствата, просто бяхме щастливи, че ще заработи отново нашата болница в Пазарджик“.

Това обясни пред Апелативния съд в Пловдив 63-годишната Бойка Янушева, известна като Черната вдовица. Тя и съучастникът ѝ Слейман Хамед обжалват присъдите си съответно от 5 години затвор и глоба от 60 хил. лв., както и 6 г. и 8 месеца с глоба от 120 хил. лв., които окръжните магистрати им дадоха през март тази година, предава lupa.bg. Тогава двамата признаха, че са помогнали за изпирането на 3 164 228,20 лв., придобити от компютърна измама.

Според прокурор Николай Божилов Янушева изключително активно е участвала в осигуряването на хора, на чието име да бъдат регистрирани дружества и съответно банкови сметки. Хамед е имал “ръководна роля” в схемата и без неговото познанство с подсъдимата престъплението е нямало как да се осъществи. След като Янушева намерила хора, предала данните им на Хамед и той отишъл в чужбина, за да предостави потребителските имена и паролите на измамниците.

На 14 април м.г. са извършени 107 онлайн транзакции – 17 успешни и 90 неуспешни, към банкова сметка в Китай. По този начин извършителите опитали да прикрият произхода на милионите.

Председателят на съдебния състав Христо Крачолов попита подсъдимата защо сега твърди, че не е знаела за нелегалния произход на парите, след като на предишната инстанция е признала всички факти, посочени в обвинението. “От юридическа гледна точка ми казаха, че трябва да призная, за да бъде намалена присъдата ми”, отговори Янушева.

Апелативният съд ще разгледа молбата на двамата и ще се произнесе в законовия срок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ