България отвърна на удара на Русия! МВнР скастри остро Захарова: Вие сте отговорни!

МВнР

Република България е суверенна държава – член на ЕС и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват единствено от интересите на страната и съюзническите ни ангажименти. Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава – било то и Русия.

Това коментира зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по отношение на изявлението на говорителя на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, че решението на София да окаже военна и военно-техническа подкрепа за Украйна допълнително влошава двустранните отношения между двете страни.

„Република България е суверенна държава, вие знаете – член на ЕС и НАТО, и всички нейни решения, респективно на законодателния орган се диктуват единствено от интересите на страната и съюзническите ни ангажименти. Не считам, че е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава – било то и Русия.

В същото време следва да подчертая експлицитно, че по никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването, ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия.

Позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна и тя е последователна и много добре известна – кой е агресорът и кой е жертвата в тази война е безспорно“, отбеляза Коджабашев.

По думите му, далеч преди решението от 3 ноември България е била определена за неприятелска държава от Русия, а не обратното.

Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, но нейното изказване допълнително ескалира тази ситуация. Република България е суверенна държава и не е добър тон да се коментират решенията на парламента ѝ, каза още той.

Зам.-външният министър коментира и сътрудничеството с турската държава за инцидента с граничния полицай.

Посланикът на страната у нас е оказала пълно съдействие и е изразила готовност за съвместна комисия, която да работи по случая. Миграционният натиск по българо-турската граница е безпрецедентен тази година, като за сравнение през 2015 г. опитите и влизанията у нас са 90 000, а опитите тази година – 140 000, посочи Коджабашев.

Коджабашев заяви, че България ще направи всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи при гласуването на 9.12. за членството ни в Шенген, часове след като ЕК отново посочи готовността на България и Румъния да се присъединят.

Българските клубове в РСМ със сигурност ще бъдат затворени, след като бъде обнародван Законът за фондациите и сдруженията в Държавен вестник.

Намерението на правителството в РСМ да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на ниво проектозакон, а становищата на Комисията са препоръчителни, допълни зам.-министърът на вънщните работи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ