ГОРЕЩО! Дончев хвърли бомба ще става ли премиер и захапа лошо Петков: Киро пак сбърка

Томислав Дончев

Няма такава коалиция. Има определен брой партии, които са на мнение, че технологията за гласуване трябва да позволява избор от страна на гражданите. Друга коалиция няма. Не е редно това да е първото решение на парламента, не е редно и последното, дали е станало отколкото трябва, може и така да е, предава БЛИЦ.

Това заяви Томислав Дончев, коментирайки връщането на хартиената бюлетина и обвиненията на ДБ и ПП за сформирането на „коалицията на хартията“ между ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Всеки си търси някакъв тясно партиен интерес и чрез промяната на изборния процес се опитва да спечели поще няколко калории обществена любов. Партиите трябва да печелят повече подкрепа с поведението си“, добави той.

„Имаме една група, която не вярва на бюлетината, и друга, която не вярва на машината. Най-лошото е, ако едната група надделее над другата. Трябва да се намери решение, което да върне доверието в гласуването. Слушах преди мен Петков. Винаги ме е впечатлява. със замаха си.

Той обяви, че 98% – всичките им управленци са се появили на бял свят в следствие на изборни фалшификации. И в 30 години демократична история на България няма нито един законно избран“, продължи Дончев.

Дончев опроверга твърденията на Петков, че чрез хартиената бюлетина вота на българите щял да бъде откраднат и фалшифициран.

„Двете изборни технологии има и недостатъци, и предимства. Ако цитираме класика Петков, ако е прав, нито един български гражданин няма да използва бюлетина, защото ще се страхува вота да не му бъде подменен. Ако той е прав, нито един български гражданин няма да ползва хартия, защото ще му откраднат гласа.

Не е хубаво да се генерира недоверие, защото българите ще спрат да вярват, че изборите генерират тяхната воля“, каза той.

Коментирайки отказа от запис на видеонаблюдението на изборите, Дончев каза:

„Всяко предложение, което засилва прозрачността на процеса, трябва да бъде подкрепено. Решението на германския конституционен съд от 2009 година точно по отношение на машинното гласуване. В него се казва, че гражданите трябва да са сигурни и да могат да проследят дали тяхната воля е произвел резултата, който те очакват“.

Депутатът от ГЕРБ опроверга още едно грешно твърдение

„Както обичайно Петков е сбъркал. Не правителството на Борисов е осигурявало машините, а ЦИК, правителството осигури само средствата. ЦИК съдържаше членове на всички парламентарно представени партии и партиите от Европейския парламент. Има не една или две европейски страни, които са въвели машините и после са се отказали от тях,. А при нас няма отказване от машините.

Смесеното гласуване има недостатъци, но няма нито една технология за гласуване, която да няма недостатъци. Въпросът е да се съобразим с това, което искат хората“, каза той.

По думите му, свикването на нова временна комисия, както искат от ПП, която да разглежда връщането на хартиената бюлетина в рамките на един месец, не е възможно. „Имаме решение, което е взето в правна комисия, няма как то да се яви в друга комисия. Но разговор трябва да има. Вчера имаше два брифинга, наш и на ПП, и се призовавахме да си говорим, но продължихме да си говорим през брифинги“, обясни Дончев.

Томислав призна а кулоарни разговори.“ Разговарях с господин Иванов и господин Божанов. Обсъждахме различни варианти, предимства, недостатъци, изборни технологии по света. Специално в този формат има здрав разум и намерение да се намери работещо решение. Мисля, че изборите бяха прекалено скоро“, призна той.

„Много от участниците все още не са приели изборите. Има завишаване на политическия егоизъм и така се повишава опасността от нови избори. Дали ще има скоро нови избори, зависи от нивата на политическия егоизъм. На много партии не им се управлява, защото в тази ситуация то било тежко, сложно и би донесло политически щети“, добави Дончев.

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за сформирането на правителство. Що се отнася до местните избори през идната есен, Дончев каза, че е много рано да се говори за имена.

„Бил съм какъв ли не. За министър-председател или не ми е дошло времето, или ми е минало времето. Ситуацията е такава, че не може да се изключи, но хайде да не говорим с имена“, каза Дончев, помолен да коментира възможността той да бъде предложен за премиер.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ