Гръм по Нова: Обясниха защо хората вярват, че Кирил Петков е предложил кодовете на БСП

корнелия нинова кирил петков

Никой смислен политик не може да говори по тема, която не разбира. Сблъсъкът е с цел всеки за себе си да създаде служебно предимство на изборите. Идеята не е да организираме свободни и честни и избори, а да си извоюваме повече гласове. Това каза политологът Христо Панчугов за „Твоят ден“.

„Без значение дали думите на политиците са достоверни, хората могат да им повярват. Доверието в българските политици е толкова ниско, че хората биха повярвали и, че Петков е предложил кодове на БСП. Не беше оставено време ЦИК да организира машинния процес, отново бяха приети промени в последния момент. Имаше и политически натиск да се върне „Сиела“ в организацията на изборите. Досега не е имало случай, когато избирателната система да не отрази обществените нагласи правилно и коректно. Няма политическа формация, която да си позволи да обърне тенденцията. Как да има плаващи мнозинства, като липсва устойчивост“, посочи той. И допълни, че очаква изгубилият следващите избори да каже, че не са били честни.

Според проф. Росен Стоянов вървим към политически фарс. „В политиката хората трябва да спорят с аргументи. Дълбоко се загнезди недоверие към техническите процедури и институциите. ЦИК има своите дефицити. Всички се боричкат между себе си и обвиняват независимия коректив. Кой е интересът на хората? Как твърдят, че работят за него? България все още няма политическа доктрина, нещо около което всички да се обединят“, смята той.

По думите му партиите винаги си намират „дъвка“ – дали енергоизточниците или кодовете. „Това е технология на политиканстване и агитационно говорене. Умишлено изместване на задължението на политиците – да правят нещата, които обществото изисква от тях“, подчерта политологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ