Коренна промяна готвят за зрелостниците: Ще повтарят матурите?!

ученици

Зрелостници ще могат да повтарят матурите, ако не са доволни от оценката. Такова законодателно предложение направи още в края на ноември омбудсманът Диана Ковачева. То вече е внесено от народни представители от четири парламентарни групи – председателят на образователната комисия Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) и депутатите Елисавета Белобрадова от ДБ, акад. Николай Денков и Христо Симеонов от ПП и Гален Монев от „Български възход“. Така промените може да минат през комисия още преди празниците, предава Телеграф.

Шанс
Към момента поправителна сесия на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) е предвидена само за зрелостници, които са получили оценка „Слаб“. Всички останали обаче трябва да се примирят с резултатите си. „Това че учениците, които не са се представили достатъчно добре според тях на ДЗИ, нямат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голяма значение за тяхното бъдеще“, смята омбудсманът. Именно по тази причина Ковачева предлага изменение, което да даде правото на втори шанс на матурата, ако ученикът не е доволен от резултата.

Идеята е тези зрелостници да имат възможността еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура, да се явят на следваща – насрочена в същото училище. „За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, се издава удостоверение“, посочва общественият защитник. За да се случи това, са необходими промени в чл. 132 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и допълнение на разпоредбата на чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование. Целта на измененията е подобряване резултатите на зрелостниците от матурите и разширяване на възможностите им за достъп до системата за висше образование.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ