Ива Митева заговори за бъдещо правителство, шокира всички: Хората ще бъдат отвратени ако…

ива митева

„Необходимо е нормализиране на българския политически живот. … Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени“.

Това каза пред БНР Ива Митева, бивш председател на Народното събрание от „Има такъв народ“, сега е експерт в парламентарната администрация.

Тя не отговори дали ще прави свой политически проект, но коментира:

„Ако нещо правя и искам да направя, е само заради това, защото не искам да остане, че съм излъгала българските избиратели, които са гласували за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го направим всички заедно. … Не искам да бъда човек, който се е появил в политиката, за да вземе нещо. Единственото, което искам, е името ми да остане чисто“.

По думите ѝ качеството на работата в Народното събрание все повече пада:

„Всеки си прави каквото иска в парламента, а принципът е „ако мине“. … В последните три парламента изгоря много анторитет, сила, нерви, време и то за нищо“.

В настоящия парламент липсват индивидуалности, посочи Митева.

Според нея в Изборния кодекс са заложени изисквания, които ЦИК няма да може да осъществи:

„Това, което се направи (промените в ИК – б.р.), нарушава равното избирателно право. … Накрая ще се окаже, че няма да има гласуване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласувам с хартиена бюлетина, за да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен. … Трябваше да приемат предложението на БСП от 2020 г. – да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза отделен протокол от машината, а отделен протокол от хартиеното гласуване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има само един. Бележката от машината е с отразения вот, но не материализира волята на избирателя, защото не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи“.

Тя прогнозира, че в посочения срок няма да може да се изработи и необходимата хартия за машините за гласуване.

Митева коментира още, че в решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна има заложен проблем още с първото решение:

„Проблемът е заложен още в първото решение от ноември за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. В него се казва, че предоставяме помощ, а МС трябва да каже какво имаме. По Конституция обаче вътрешната и външна политика са в прерогативите на МС. И тук се прехвърля една отговорност на НС, която то няма. … Новото решение от декември е с абсолютно същото наименование. Първите две точки в него остават висящи. Има смесване на компетентности“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ