Киро и Асен заложили страшна мина: Строителни договори за 4 млрд. лв. застрашени, няма пари в бюджета

асен василев кирил петков

Договори на обща стойност близо 4 млрд. лв. са застрашени от изпълнение заради липсата на достатъчно средства в европрограмите и бюджета, с които да се финансира приетата вече индексация на строителните дейности, изпълнени след края на юни 2021 г.

“Методиката за индексация, която трябваше да реши проблемите с поскъпването на себестойността на строителната продукция заради инфлацията задължава възложителите, а не управляващите органи на европрограмите“, обяснява вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов в отговор до председателя на регионалната комисия в парламента инж. Коста Стоянов.

„Индексацията на договор за обществена поръчка за строителство или инженеринг не е задължително да се извършва само и единствено със средства по проекта или от съответната програма, а може да бъде извършена и с всякакви други средства, с които възложителят разполага“, подчертава Пеканов и допълва, че повечето средства по европрограмите вече са усвоени.

Така при искове за близо 400 млн. лв. за индексация средствата, които могат да бъдат осигурени за целта са около 300 млн. лв., пише за заложената от Киро и Асен мина „Труд“.

Според Пеканов приетата Методика за индексация не задължава управляващите да преразгледате цената на всяка обществена поръчка и всеки контракт трябва да се разглежда отделно.

„Според бизнеса обаче без индексация договори за милиарди ще останат недовършени и страната ни не само ще изгуби еврофинансиране, но и няма да изпълни планираните важни за общините и хората проекти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ