Съюзът на артистите в България: Президентът Радев незабавно да се намеси! Спасете този сектор

велислав минеков

Съюзът на артистите в България с председател Христо Мутафчиев осъди „неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата“.

„Отправяме молба за незабавна намеса от страна на Президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно“, заявяват от Съюза на артистите в отворено писмо.

Ето и целия текст:

Съюзът на артистите в България се присъединява солидарно към всички, колеги от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ – Плевен, както и към актьорите от Народния театър „Иван Вазов“, които изпратиха и до нас отворените си писма срещу системните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.
Напомняме на министър Минеков, че нашата организация е длъжна да утвърждава престижа на сценичните изкуства в страната и извън нея, да защитава творците и служителите при накърняване на професионалното им достойнство, съгласно което намираме за недопустими и изключително неадекватни всякакви публични изказвания, намеци, неверни твърдения, откровени лъжи и внушения, които уронват авторитета на работещите в нашия сектор.

Осъждаме остро промените, които екипът на министерството на културата прие в НАРЕДБА № Н-5 ОТ 27 ЮНИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СРЕДСТВА ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА“, нанасяйки непоправими щети на целия независим културен сектор!

Осъждаме остро предложенията за промени в НАРЕДБА № Н-4 ОТ 14 ЮНИ 2007 Г. ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, които екипът на Министерството публикува за обществено обсъждане в дните между празниците.

Осъждаме категорично и остро всички неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата и отправяме молба за незабавна намеса от страна на Президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно!

Време е някой да пусне противопожарната завеса!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ