Издирваният от Москва журналист Христо Грозев: Спорят как да ме убият – с чук или чадър

христо грозев

„Нямам представа въз основа на какво Кремъл ме слага в списъка с издирвани, затова и не мога да коментирам на този етап. В известна степен няма и значение – от години те ясно показват, че ги е страх от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни унищожат“, написа разследващият журналист Христо Грозев в „Туитър“.

Днес ТАСС съобщи, че журналистът от разследващия сайт „Белингкат“ е обявен за федерално издирване от Русия, като се позова на уебсайта на руското вътрешно министерство.

„Коментаторите под историята, че съм обявен за издирване, спорят кой е най-добрият начин да ме убият: дали с чук („както е модерно сега“), или с отровен чадър, или просто да ме застрелят, „този български циганин“, който „вероятно е румънски“. О, фашистката измет, която процъфтява в Русия“, добави той в нова публикация малко по-късно.

През юли 2022 г. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви, че Грозев работи за британското външно разузнаване „МИ6“ и е замесен в опит за отвличане на руски самолет. Според разузнавателната служба украинското военно разузнаване се е опитало да вербува руски военни пилоти и да ги убеди да предадат самолетите на Украйна срещу награда, напомня независимия руски новинарски сайт „Медуза“.

ФСБ съобщава, че е осуетила операцията на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната за отвличане на руски бойни самолети, контролирана от тайните служби на страните от НАТО.

Тогава Грозев отрече да е участвал в операцията и каза, че екипът на „Белингкат“ е снимал разследване за това как руската ФСБ и украинските разузнавателни агенции се опитват да се надхитрят една друга. Според журналиста опит за отвличане на самолетите наистина е имало, но той е организиран не от украинското разузнаване, а от група бивши украински „оперативни работници“, напомня „Медуза“.

Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата „24 часа“, „168 часа“и „Труд“.

Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на „Труд“, „24 часа“ и печатната база.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ